Ρίτα Χατζηλοΐζου-Καρατζιά

Η Ρίτα Χατζηλοΐζου-Καρατζιά σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα στο Marketing στις ΗΠΑ. Το 1980 προσλήφθηκε στη Cyta. Ήταν η πρώτη γυναίκα υπάλληλος σε ανώτερη θέση. Το 1989 δημιούργησε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, γεγονός που θεωρεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα της. Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009 ηγήθηκε της Ομάδας που ασχολήθηκε με το μεγαλύτερο, ίσως, έργο εκσυγχρονισμού της εικόνας και οπτικής ταυτότητας (Rebranding) Οργανισμού στην Κύπρο, ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά το νέο ρόλο της Cyta στις τηλεπικοινωνίες. Αποχώρησε από τη Cyta πρόωρα το 2014 από τη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας. Κατά την αποχώρησή της, η υπηρεσία της οποίας ηγήθηκε είχε υπό την ευθύνη της τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, την προώθηση και διαφήμιση των προϊόντων και της εταιρικής εικόνας του Οργανισμού, τις Δημόσιες Σχέσεις, την Εσωτερική Επικοινωνία και τα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το 2009 της απονεμήθηκε το βραβείο Madame Figaro στην κατηγορία Επαγγελματίας της Χρονιάς.

Πιο κάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε το 2019 στους συντελεστές της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» για το αφιέρωμα στην ιστορία της Cyta, λόγω της εμπλοκής της στην έρευνα και συγγραφή του βιβλίου “Η Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο” που έγινε για τα 25χρονα της Cyta το 1986. Συμπληρώσαμε το κείμενο και με άλλα στοιχεία που μας έδωσε.


Στη φωτογραφία έκθεση έργων τέχνης των υπαλλήλων
Το έργο στα δεξιά ζωγράφισε η Ρίτα

Πρώτη γυναίκα πτυχιούχος στον Οργανισμό
Προσλήφθηκα στη θέση της διοικητικής λειτουργού, με μία ομάδα έξι ατόμων - δύο ήμασταν διοικητικοί ενώ οι υπόλοιποι μηχανικοί - σε μία περίοδο όπου η Cyta ήταν γενικά ανδροκρατούμενη και οι πτυχιούχοι μετρημένοι στον Οργανισμό.

Ήμουν η πρώτη πτυχιούχος γυναίκα που προσλήφθηκε στη Cyta. Αρχικά εργάστηκα για μικρό χρονικό διάστημα στις Υπηρεσίες Προσωπικού και ακολούθως στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή ως Διοικητική Λειτουργός. Η πρόκληση για εμένα ήταν να αποδείξω τις ικανότητές μου ως άτομο αλλά και ως γυναίκα να χαράξω το δρόμο για την πρόσληψη και άλλων πτυχιούχων γυναικών. Η Cyta που γνωρίζουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το συντηρητικό περιβάλλον και τις προκαταλήψεις της τότε εποχής. Χαίρομαι να πω ότι μετά από 3-4 χρόνια προσλήφθηκαν και άλλες πτυχιούχες γυναίκες στον Οργανισμό.

Η δημιουργία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων
Την δεκαετία του 1980 ο Οργανισμός λειτουργούσε κάτω από μονοπωλιακό καθεστώς και υπήρχε η λανθασμένη αντίληψη ότι, αφού ήταν μονοπώλιο, δεν υπήρχε ανάγκη για την ύπαρξη Τμημάτων Μάρκετιγκ και Δημοσίων Σχέσεων. Αυτή η  αντίληψη άρχισε σταδιακά να αλλάζει και το 1988 ο κ Βατυλιώτης, που ήταν τότε Γενικός Διευθυντής, μου ζήτησε να δημιουργήσω Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων. Τα πρώτα χρόνια το τμήμα στελεχωνόταν από εμένα και 1-2 στελέχη, αλλά στην πορεία μεγάλωσε και ανέλαβε πολλές άλλες αρμοδιότητες.

Cyta - 60 χρόνια ιστορίας και διάκρισης
Στα χρόνια που εργάστηκα στην Cyta είχα την τύχη να ζήσω σημαντικές επετείους και επιτεύγματα.

Τα 25χρονα (1986) βρήκαν τη Cyta να εισάγει την ψηφιακή τεχνολογία που ήταν επαναστατική για την εποχή και να προετοιμάζεται για την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας.

Στα δεκαπέντε χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τα 40χρονα (2001) της Cyta εισήχθηκε πληθώρα νέων υπηρεσιών με κυριαρχία της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου. Η εξελικτική πορεία του Οργανισμού σε όλους τους τομείς συνεχίζεται με σημαντικούς σταθμούς όπως τη συνεργασία με τη Vodafone στην κινητή τηλεφωνία και σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς με έντονο πλέον το στοιχείο του ανταγωνισμού. Τα νέα δεδομένα μας οδηγούν ως Υπηρεσία στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής επικοινωνίας της Cyta με το λανσάρισμα, το 2008, της νέας οπτικής ταυτότητας και του ανανεωμένου λογοτύπου. Ως Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και αργότερα ως Διεύθυνση Επικοινωνίας είχαμε διαχρονικά την ευθύνη για την εικόνα του Οργανισμού και των υπηρεσιών του και, ανάμεσα σε άλλα, προβάλλαμε την καταπληκτική αυτή πορεία του Οργανισμού, τόσο στον κόσμο της Cyta όσο και στο κοινό.

Φέτος η Cyta γιορτάζει τα 60χρονά της σε μια κομβική στιγμή για την μελλοντική της πορεία. Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της βρίσκουν τη Cyta να φέρνει πρώτη το δίκτυο 5G στην Κύπρο που υπόσχεται να φέρει επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων.


Ομαδική φωτογραφία της Υπηρεσίας

Η έκπληξη για τα πρώτα τηλέφωνα
Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο δεν είχε ποτέ καταγραφεί, κάτι που κάναμε με την ευκαιρία των 25χρόνων της Cyta. Μέσω της έρευνας που έγινε στο Κρατικό Αρχείο και άλλες πηγές, μάθαμε ότι τα πρώτα τηλέφωνα εμφανίστηκαν στην Κύπρο το 1911-1913 και χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους Άγγλους αποικιοκράτες.. Αυτό που βρήκαμε εκπληκτικό είναι ότι οι Άγγλοι, που δεν άντεχαν το ζεστό μας κλίμα, μετέφερναν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τη διοίκηση και τις οικογένειές τους στο Τρόοδος όπου το κλίμα ήταν δροσερό. Γι αυτό δημιουργήθηκε τηλεφωνικό δίκτυο εκεί πριν καλά καλά η τηλεφωνική υπηρεσία επεκταθεί σε άλλες πόλεις. Το δίκτυο συνέδεε τα γραφεία και τις κατοικίες, που βλέπουμε σήμερα σκορπισμένες στο δάσος του Τροόδους, οι οποίες φιλοξενούσαν τις οικογένειές τους.

Κοινωνικό Πρόσωπο της Cyta
Ως πρωτοπόρος Οργανισμός σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Cyta χάραξε στρατηγική και υλοποιούσε δραστηριότητες, πριν καν τεθούν σε εφαρμογή σχετικές νομοθεσίες.

Αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει όλους τους τομείς τους οποίους επηρεάζει, είτε είναι το προσωπικό, είτε είναι οι πελάτες, είτε είναι η οικονομία, η κοινωνία, το περιβάλλον, με εταιρικά υπεύθυνο τρόπο. Γι’ αυτό η Cyta ετύγχανε πάντα εκτίμησης για την κοινωνική της προσφορά, κάτι που πιστεύω συνέβαλε και στην συγκράτηση των πελατών της.

Κοιτάζοντας πίσω, η Cyta έχει πετύχει πολλά και δικαίως είναι ο ηγέτης στην αγορά και αυτό οφείλεται στη σοφία, την καινοτόμα σκέψη και το θάρρος πολλών παλαιών και υφιστάμενων στελεχών και διοικήσεων του Οργανισμού.