Χρονολογική Εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών

Σε ένα περιβάλλον, το οποίο αλλάζει συνεχώς, με έντονο πλέον το στοιχείο του ανταγωνισμού, η Cyta - ο κορυφαίος φορέας Ολοκληρωμένης Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας στην Κύπρο- συνεχίζει την ανοδική της πορεία, επιβεβαιώνοντας με τα επιτεύγματά της την ηγετική της θέση στον τομέα. Η στρατηγική της εστιάζεται στους πελάτες της, τη ζωή και τις ανάγκες τους, γι’ αυτό και συνεχίζει να επενδύει σε τεχνολογία αιχμής, στον συνεχή εμπλουτισμό του τομέα της εξυπηρέτησης και στην προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών που εμπνέονται από τη σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των πολυμέσων και οι οποίες προσφέρονται σε τιμές βασισμένες στο κόστος. Παράλληλα, με τις προσπάθειες για διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρηματικής υπεροχής της και συμβολής της στην καθιέρωση της Κύπρου ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Cyta αναπτύσσει διαχρονικά έντονη κοινωνική δράση προσφέροντας σε βασικούς τομείς της ζωής του τόπου.

1871 Πόντιση υποβρύχιου τηλεγραφικού καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Συρίας (Αγ. Θεόδωρος – Λατάκια).

1878 Πόντιση υποβρύχιου τηλεγραφικού καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου (Λάρνακα - Αλεξάνδρεια).

1911 Εμφάνιση των πρώτων τηλεφώνων, τα οποία ήτα συνδεδεμένα σε μικρά κυβερνητικά ή ιδιωτικά δίκτυα.

1925 Ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τηλεφωνικού anionic στη Λεμεσό από το Γιώργο Γιορδαμλή, που εξυπηρετούσε 100 περίπου συνδρομητές.

1928 Λειτουργία υποβρύχιου τηλεγραφικού καλωδίου μεταξύ Λάρνακας και Χάιφας.

1936 Εισαγωγή της χειροκίνητης τηλεφωνίας για το κοινό από την εταιρεία Cable & Wireless Ltd.

1951 Εισαγωγή της αυτόματης τηλεφωνίας για την περιοχή Λευκωσίας μόνο. Οι άλλες πόλεις ακολούθησαν μέσα στη δεκαετία.

Εισαγωγή της διεθνούς ραδιοτηλεφωνίας.

1955 Δημιουργία της Αρχής Εσωτερικών Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (C.I.T.A.) και ανάληψη από αυτή των εσωτερικών τηλεπικοινωνιών.