Μιχάλης Αχιλλέως

Πρώην Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta

Ο κ. Μιχάλης Αχιλλέως διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Cyta το Μάρτιο 2015. Προηγουμένως ηγήθηκε των Ανωτέρων Διευθύνσεων, Δικτύων και Τεχνολογίας, Μάρκετινγκ και Πωλήσεων στο ανώτατο επίπεδο. Διετέλεσε επίσης, Γενικός Διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής, Cyta Ελλάδος, την κρίσιμη περίοδο της έναρξης των δραστηριοτήτων και της επιχειρησιακής ανάπτυξης που ακολούθησε, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, βέλτιστη απόδοση του κόστους των δικτυακών υποδομών. Η ηγετική του φυσιογνωμία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να καταστεί η εταιρεία μια υπολογίσιμη δύναμη αποκτώντας σημαντικό μερίδιο και πετυχαίνοντας να διακριθεί για την τεχνολογική υπεροχή της στην ελλαδική αγορά.

Ο κ. Αχιλλέως είναι διπλωματούχος μηχανικός με πτυχίο στο Communication Engineering και μεταπτυχιακά στο Telecommunication Systems (MSc) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Πέραν της ευρείας ακαδημαϊκής κατάρτισης, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα οργάνωσης, εξυπηρέτησης πελατών και εμπορικής στρατηγικής. Κατά την πολυετή υπηρεσία του στον Οργανισμό, ανέλαβε με επιτυχία και διαπραγματεύθηκε στρατηγικές συνεργασίες ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων που προάγουν την ποιότητα και τη συνεχή βελτίωση.

Πιο κάτω παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημοσιογραφική Ομάδα της «Μηχανής του Χρόνου», ο πρώην Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta κ. Μιχάλης Αχιλλέως.

Η πορεία μέσα στον χρόνο της σύγχρονης Κύπρου ξεκινά από ένα απλό τηλεγράφημα που μπορεί να έστελνε κάποιος στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και καταλήγει στις δορυφορικές συνδέσεις. Είναι μια μεγάλη απόσταση, αλλά τα χρόνια δεν είναι πάρα πολλά, καθώς στη διάρκεια ενός αιώνα, συνέβησαν πάρα πολλά πράγματα. Ποιο πιστεύετε είναι το πιο σημαντικό βήμα που έκανε η Cyta για να φέρει την Κύπρο στη νέα εποχή;
To πιο σημαντικό βήμα που είχαμε κάνει είναι η διασύνδεση όλων των πολιτών με τις τηλεπικοινωνίες. Βασικά το να επεκτείνουμε το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε όλα τα σπίτια της Κύπρου, σε όλα τα χωριά.

Εάν συγκρίνουμε το χθες με το σήμερα, τα χωριά της Κύπρου, πριν το 1950, πώς ήταν τότε και πώς είναι τώρα;
Πριν το 1950 μπορεί να μην είχαν καν τηλέφωνο τα χωριά της Κύπρου. Στη δεκαετία του 1960 εγκαταστάθηκε ένα τηλέφωνο περίπου ανά χωριό. Οπότε, όταν κάποιος ήθελε να μιλήσει με κάποιον στο χωριό, έπαιρνε στο μοναδικό τηλέφωνο και ο καφετζής της πλατείας απαντούσε το τηλέφωνο και μετά έτρεχε να βρει αυτόν που ζητούσαν. Αντιλαμβάνεστε αυτό όταν ξεκίνησε ήταν μεγάλο άλμα για την τότε εποχή. Δηλαδή το να μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με τον πατέρα του, τη γιαγιά του, τον γνωστό του σε ένα χωριό ήταν μεγάλη υπόθεση, διότι μέχρι τότε έπρεπε να πάει κάποιος είτε με το αυτοκίνητο είτε με ένα ποδήλατο είτε με ένα ζώο, για να αφήσει ένα μήνυμα. Μετά βέβαια το άλμα ήταν ακόμη πιο μεγάλο όταν μπορέσαμε να βάλουμε τα τηλέφωνα στο σπίτι του καθενός.

Η Cyta δημιούργησε τα πρώτα αγροτικά τηλεφωνικά κέντρα που ήταν ο προπομπός του όλου δικτύου. Κατ’ αρχάς μπήκαν τηλεφωνικοί θάλαμοι σε όλα τα χωριά.
Ναι μπήκαν τηλεφωνικοί θάλαμοι. Τα πρώτα αγροτικά κέντρα ήταν βέβαια αναλογικά. Τη δεκαετία του 1980 άρχισε η μετατροπή τους σε ψηφιακά, η οποία σε λίγα χρόνια ολοκληρώθηκε. Σήμερα σε όλα σχεδόν τα χωριά υπάρχει τεχνολογία VDSL.

Ένα άλλο άλμα που έκανε η Cyta σταδιακά στις δεκαετίες ήταν να ενσωματώσει Κύπριους επιστήμονες στους κόλπους της, διότι για πολλά χρόνια δούλευε με το προσωπικό της αγγλικής εταιρείας Cable & Wireless.
Ναι και με την αναλογική τεχνολογία. Εμείς όταν προσληφθήκαμε ήταν ειδικά για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας. Τη δεκαετία του 1980, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή ήταν ένα από τα μεγάλα άλματα. Ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων ήταν τηλεφωνητές/τριες, καθότι μέσω αυτών επικοινωνούσε ο κόσμος. Έτσι χρειάστηκε να γίνει μεγάλη μείωση του αριθμού των τηλεφωνητών/τριών, ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης.

Και έφτασε η εποχή που στον χρόνο, ενώ έδινε αγώνα η Cyta να στείλει δίκτυο και στην τελευταία βουνοκορφή, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, να υπογειωθεί το δίκτυο.
Ναι βέβαια. Ακολουθούμε πάντα την τεχνολογία. Προσπαθούσαμε πάντα να είμαστε σωστοί και με το περιβάλλον. Αλλά η υπογειοποίηση δεν είναι μόνο περιβαλλοντική ανάγκη, είναι και τεχνολογική ανάγκη. Όταν θέλεις να κάνεις σωστά τα δίκτυα πρέπει να είναι υπόγεια. Το υπόγειο είναι πάντα πιο ασφαλές από το υπέργειο.

Πόσο βοήθησε την οικονομία της Κύπρου η Cyta;
Διαχρονικά πάρα πολύ. Είμαστε ένας από τους βασικούς πυλώνες που στήριξαν την οικονομία της Κύπρου σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της και ιδιαίτερα στις κρίσιμες φάσεις της, μέχρι τελευταίως. Η Cyta στήριξε την οικονομία με το να δημιουργήσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές για ανάπτυξη του εμπορίου, βοηθώντας πάρα πολύ τον κόσμο, τις εταιρείες και το διεθνές εμπόριο. Ακόμη και μέσα στον πόλεμο, στην εισβολή του 1974, λειτουργούσε κανονικά. Μας ζητήθηκε να λειτουργούμε και λειτουργούσαμε με κάθε τρόπο. Είχαμε και δύο νεκρούς εν ώρα υπηρεσίας. Και μετά τον πόλεμο η οικονομία γενικά έπρεπε να αναπτυχθεί τόσο εμπορικά όσο και με την ανάπτυξη των υποδομών στις τηλεπικοινωνίες. Οπόταν αναπτύξαμε τεράστιο δίκτυο, εθνικό και διεθνές.

H Cyta λόγω της θέσης της έχει υποστεί πολλές φορές ζημιές και στις δικοινοτικές συγκρούσεις τη δεκαετία του 1960 και κυρίως με την εισβολή του 1974 έχασε την περιουσία της.
Ναι τεράστιες ζημιές. Ήταν ένας από τους άθλους, που αυτό πρέπει να πιστωθεί κυρίως στο προσωπικό της Cyta που εργάστηκε με τόσο πάθος πραγματικά. Τότε στην εισβολή χάσαμε πάρα πολλές υποδομές της Cyta. Το δίκτυο μας έπαθε τεράστιο σοκ, αλλά μπορέσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε πλήρως τις τηλεπικοινωνίες στην ελεύθερη περιοχή, αλλά και να τις αναβαθμίσουμε.

Πάντως θα πρέπει να έχετε το παγκόσμιο ρεκόρ, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Cyta κατάφερε να στήσει αεροδρόμιο από το μηδέν.
Ακριβώς. Χάσαμε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, αφού πλέον ήταν νεκρή ζώνη. Έγιναν μεγάλες μάχες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στο αεροδρόμιο Λευκωσίας πολέμησαν και το υποστήριξαν Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομέων από την Κρήτη. Εμείς είμαστε αυτοί που παρέχουμε τις υποδομές και στην πολιτική αεροπορία, δηλαδή την αγορά και τη συντήρηση όλου του εξοπλισμού που χρειάζονται.

Αν μας λέγανε άνθρωποι που γνωρίσαμε και μιλήσαμε ότι πέρα από τις εσωτερικές ανάγκες του λαού, η Cyta έχει παίξει ένα διεθνή ρόλο, λόγω των δορυφόρων και των υπόγειων καλωδίων, συνδέοντας Ανατολή με Δύση. Πώς γίνεται αυτό;
Βεβαίως είναι αλήθεια. Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης συνδεθήκαμε τηλεπικοινωνιακά με υποβρύχια καλώδια και δορυφορικά συστήματα με όλες τις χώρες της περιοχής. Είμαστε σε ένα σημείο του κόσμου πολύ σπάνιο. Από την Κύπρο μπορείς να καλύψεις και τους δορυφόρους της Ανατολής και τους δορυφόρους της Δύσης. Εμείς λέμε ότι είμαστε ο κόσμος Ανατολής-Δύσης τόσο λόγω καλωδίων όσο και λόγω δορυφόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εταιρείες έχουν έρθει στην Κύπρο και εγκατέστησαν αντένες στον δορυφορικό μας σταθμό.

Κάποιες αραβικές χώρες χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις τηλεπικοινωνίες τους, λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης, η οποία είναι ιδανική. Υπάρχει «σήμα» πολύ πιο οικονομικά. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο τόσο αραβικών, όσο και αμερικάνικων, αγγλικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Αν βλέπαμε τον χάρτη της Κύπρου με τα υπόγεια καλώδια και τα δορυφορικά συστήματα τι θα παρατηρούσαμε;
Έχουμε καλώδια που συνδέονται με Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και μέσω αυτών των χωρών με τον υπόλοιπο κόσμο. Με τα δορυφορικά συνδεόμαστε με όλα τα μεγάλα δορυφορικά συστήματα, καλύπτοντας όλον τον κόσμο.

Σαν Οργανισμός, αν και ημικρατικός, είμαστε από τους πιο υγιείς και επικερδείς οργανισμούς τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.