Νοιαζόμαστε για το Περιβάλλον

Δεσμευόμαστε στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Η συστηματική μας δράση και οι πρωτοβουλίες μας, αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και αναγνώριση με σημαντικές διακρίσεις στον Οργανισμό.

Zero Waste to Landfill

Πιστοποιητικό “Zero Waste to Landfill”

H Cyta, έλαβε για 7η συνεχή χρονιά τα πιστοποιητικά «Zero Waste to Landfill»! Η πιστοποίηση προϋποθέτει την ανακύκλωση πέραν του 95% των αποβλήτων μιας επιχείρησης. Το 2022, η Cyta κατάφερε να ανακυκλώσει ή να επαναχρησιμοποιήσει 98,36% των αποβλήτων της.

Green offices

“Green Offices”

Η Cyta έχει εξασφαλίσει για τα 47 στελεχωμένα κτήριά της το πιστοποιητικό Green Offices, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή και τήρηση αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, νερού και χαρτιού, την ορθολογιστική διαχείριση απορριμμάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κτλ.

Δενδροφυτεύσεις για κάθε νέα σύνδεση Cytavision

Δενδροφυτεύσεις για κάθε νέα σύνδεση Cytavision

Με την πρωτοβουλία “Πρασινίζουμε την Κύπρο”, πραγματοποιούμε δενδροφυτεύσεις, σε διάφορες κοινότητες, δασικές περιοχές και δήμους, αντίστοιχες με το 10% των νέων συνδέσεων της υπηρεσίας Cytavision.

«Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος» στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία 2022 2023

Η Cyta βραβεύτηκε για τέταρτη χρονιά ως “Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος” στο διαγωνισμό των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων 2022 για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις.

Βραβείο Καλών Πρακτικών Εταιρικής Βιωσιμότητας και Υπευθυνότητας

2023

Τιμητική βράβευση ως «Επιχείρηση της χρονιάς» για την πολιτική της στην Ολιστική Διαχείριση Αποβλήτων στα «Βραβεία Καλών Πρακτικών Εταιρικής Βιωσιμότητας & Υπευθυνότητας»

Πέντε χρυσά, ένα αργυρό και δυο χάλκινα βραβεία στον διαγωνισμό  «Cyprus Responsible Business Awards» 2023

Πέντε Χρυσά στις κατηγορίες Διαφορετικότητα, Ένταξη, Ίσες ευκαιρίες για τα «Προγράμματα Εξισορρόπησης της Εργασίας με την Οικογένεια», στη Διαχείριση Αποβλήτων  για την «Ολιστική και δομημένη διαχείριση των αποβλήτων και πιστοποίηση ως οργανισμός Zero Waste to Landfill», στην Ανακύκλωση για την «Επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας με σεβασμό στο περιβάλλον», στο Δομημένο Περιβάλλον / «Πράσινα» Κτίρια για την «Πιστοποίηση Green Offices όλων των στελεχωμένων κτιρίων και καταστήματων» και στο Zero Waste για τον στόχο που πετυχαίνει να είναι «ο πρώτος Οργανισμός στην Κύπρο με Μηδενικά Απόβλητα στις Χωματερές, λαμβάνοντας το πιστοποιητικό «Zero Waste to Landfill», για 6η χρονιά.
Εξασφάλισε επίσης ένα Αργυρό στο  Πρόγραμμα Εθελοντισμού́ για τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταξύ του προσωπικού της Cyta. Τέλος, δύο Χάλκινα στις κατηγορίες Άλλο για το «1ος Στρατηγικός Συνεργάτης του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου για αναβάθμιση και προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο» και COVID-19 RESPONSIBLE BUSINESS PLAN για το ότι «η Cyta ήταν δίπλα στην κοινωνία και στους πελάτες της και στην Πανδημία του Covid19 - Δράσεις και μέτρα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο. Είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου, για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει όπως η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων.

Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου για αναβάθμιση και προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, η Cyta έχει υιοθετήσει και στηρίζει τις ακόλουθες δράσεις:

Δράσεις για Προστασία των νυχτερίδων μέσω τοποθέτησης συστήματος on-line κάμερας, αποκατάστασης εγκαταλελειμμένης γαλαρίας στο Τρόοδος, και κατασκευής/τοποθέτησης 35 Bat Boxes σε πάρκα, δάση και κατοικημένες περιοχές.

Πάρκο Μελισσοειδών στην περιοχή του πάρκου Αθαλάσσας το οποίο κατασκευάστηκε από τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου με τη στήριξη της Cyta. Η προστασία των μελισσών είναι ύψιστης και στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Το πάρκο έχει μέγεθος γύρω στα δύο δεκάρια (2.000 τ.μ.) και βρίσκεται σε κρατική δασική γη. Έχουν φυτευτεί μελισσοκομικά είδη (δέντρα, θάμνοι, λουλούδια) για δημιουργία φυτείας έτσι ώστε να υπάρχει τροφή για τα μελισσοειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει σύστημα αυτόματης άρδευσης της φυτείας, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί μικρή λίμνη ενωμένη με το σύστημα άρδευσης, η οποία προσφέρει νερό σε διάφορα ζώα και πουλιά της περιοχής. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί καταφύγια μελισσών (ξενοδοχεία εντόμων) εντός του χώρου της φυτείας ενώ κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν τζιβέρτια (παραδοσιακές κυψέλες) εντός του χώρου της φυτείας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η παράδοσή μας και να αποτελεί πόλο έλξης.

Μέλισσες

 

Προσφέρουμε στέγη στα πετροχελίδονα της Κύπρου μαζί με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου
Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτίρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα που καταφθάνουν στην Κύπρο.

Η υποβάθμιση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα Πετροχελίδονα. Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και την απώλεια χώρων φωλιάσματος. Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.

Τα Πετροχελίδονα φθάνουν στο νησί μας στις αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και στα τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.

Με το μήνυμα «Δώσε ζωή στο παλιό σου κινητό. Ανακύκλωσε το!» η Cyta εφαρμόζει το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και άλλου τερματικού εξοπλισμού, με ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα Cyta και στα στελεχωμένα μας κτίρια. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καλύπτει κινητά τηλέφωνα και συναφή εξοπλισμό και εξαρτήματα, αξεσουάρ (πχ φορτιστές, handsfree, car kits) και άλλο τερματικό εξοπλισμό (πχ σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα, αυτομάτους τηλεφωνητές). Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τη συμμετοχή του κοινού στην ανακύκλωση τηλεφώνων και αφετέρου, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους. https://www.cyta.com.cy/recycling.

Από το 2016, δημιουργήσαμε στα Κεντρικά Γραφεία μας στη Λευκωσία, πρότυπη Περιβαλλοντική Γωνιά στην οποία φιλοξενούνται όλων των ειδών κάδοι ανακύκλωσης, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του Οργανισμού. Σε αυτή, μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει απόβλητα όπως, γυαλί, χαρτί, PMD, τηγανέλαιο, ρουχισμό, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστικά πώματα, μπαταρίες, λαμπτήρες και φάρμακα.
Μετά τη επιτυχία της πρότυπης Περιβαλλοντικής Γωνιά στα κεντρικά γραφεία Λευκωσίας, προχωρήσαμε το 2021 στην δημιουργία άλλων πέντε νέων περιβαλλοντικών γωνιών στα περιφερειακά κτήρια του Οργανισμού σε όλες τις επαρχίες, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να ανακυκλώνει τα απόβλητα του μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού. 

Περιβαλλοντική Γωνιά