Νοιαζόμαστε για το Περιβάλλον

Δεσμευόμαστε στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Η συστηματική μας δράση και οι πρωτοβουλίες μας, αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και αναγνώριση με σημαντικές διακρίσεις στον Οργανισμό.

Zero Waste to Landfill

Πιστοποιητικό “Zero Waste to Landfill”

H Cyta, έλαβε για 6η συνεχή χρονιά τα πιστοποιητικά «Zero Waste to Landfill»! Η πιστοποίηση προϋποθέτει την ανακύκλωση πέραν του 95% των αποβλήτων μιας επιχείρησης. Το 2021, η Cyta κατάφερε να ανακυκλώσει ή να επαναχρησιμοποιήσει 98,6% των αποβλήτων της, το ψηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει μέχρι στιγμής.

Green offices

“Green Offices”

Η Cyta έχει εξασφαλίσει για τα 49 στελεχωμένα κτήριά της το πιστοποιητικό Green Offices, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή και τήρηση αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, νερού και χαρτιού, την ορθολογιστική διαχείριση απορριμμάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κτλ.

Δενδροφυτεύσεις για κάθε νέα σύνδεση Cytavision

Δενδροφυτεύσεις για κάθε νέα σύνδεση Cytavision

Με την πρωτοβουλία “Πρασινίζουμε την Κύπρο”, πραγματοποιούμε δενδροφυτεύσεις, σε διάφορες κοινότητες, δασικές περιοχές και δήμους, αντίστοιχες με το 10% των νέων συνδέσεων της υπηρεσίας Cytavision.

Χρυσός Προστάτης του περιβάλλοντος 2022

Η Cyta έχει βραβευθεί από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) με το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για τη χρονιά 2021.

Τέσσερα Βραβεία στο Διαγωνισμό Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων CY GPP AWARDS 2022 που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος.

2022

Η Cyta εξασφάλισε Βραβείο για Ολοκληρωμένη Πολιτική Πράσινων Συμβάσεων/Προμηθειών. Στην ίδια διοργάνωση, η Cyta εξασφάλισε ακόμα τρία βραβεία στις επί μέρους «Κατηγορίες Αγορών». Συγκεκριμένα, στην κατηγορία Οχήματα, στην κατηγορία Ελαστικά και στην κατηγορία Κλιματιστικά.

Tρία χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο βραβείο στα Cyprus Responsible Business Awards 2022 2022 Tρία χρυσά βραβεία στην κατηγορία «Ανακύκλωση» για την «Οργάνωση και Στήριξη Δράσεων Ανακύκλωσης για Βιώσιμη Ανάπτυξη», στην κατηγορία «Zero Waste» ως ο «1ος Οργανισμός στην Κύπρο με Μηδενικά Απόβλητα στις Χωματερές «Zero Waste to Landfill» και στην κατηγορία «Διαχείριση Αποβλήτων» για την «Ολιστική και Δομημένη Διαχείριση των Αποβλήτων». Επίσης, της απονεμήθηκε αργυρό βραβείο στην κατηγορία «Δομημένο Περιβάλλον / Πράσινα Κτίρια» για την «Πιστοποίηση Κτιρίων και Καταστημάτων ως Green Offices» και χάλκινο βραβείο στην γενική κατηγορία για τις «Στρατηγικές Συνεργασίες για Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Κύπρο».

Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο. Είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου, για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει όπως η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων.

Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου για αναβάθμιση και προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, η Cyta έχει υιοθετήσει και στηρίζει τις ακόλουθες δράσεις:

Δράσεις για Προστασία των νυχτερίδων μέσω τοποθέτησης συστήματος on-line κάμερας, αποκατάστασης εγκαταλελειμμένης γαλαρίας στο Τρόοδος, και κατασκευής/τοποθέτησης 35 Bat Boxes σε πάρκα, δάση και κατοικημένες περιοχές.

Πάρκο Μελισσοειδών στην περιοχή του πάρκου Αθαλάσσας το οποίο κατασκευάστηκε από τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου με τη στήριξη της Cyta. Η προστασία των μελισσών είναι ύψιστης και στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Το πάρκο έχει μέγεθος γύρω στα δύο δεκάρια (2.000 τ.μ.) και βρίσκεται σε κρατική δασική γη. Έχουν φυτευτεί μελισσοκομικά είδη (δέντρα, θάμνοι, λουλούδια) για δημιουργία φυτείας έτσι ώστε να υπάρχει τροφή για τα μελισσοειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει σύστημα αυτόματης άρδευσης της φυτείας, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί μικρή λίμνη ενωμένη με το σύστημα άρδευσης, οποία προσφέρει νερό σε διάφορα ζώα και πουλιά της περιοχής. Στο επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης του έργου, θα τοποθετηθούν καταφύγια μελισσών (ξενοδοχεία εντόμων) εντός του χώρου της φυτείας ενώ θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν τζιβέρτια (παραδοσιακές κυψέλες) εντός του χώρου της φυτείας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η παράδοσή μας και να αποτελεί πόλο έλξης.

Μέλισσες

 

Προσφέρουμε στέγη στα πετροχελίδονα της Κύπρου μαζί με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου
Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτίρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα που καταφθάνουν στην Κύπρο.

Η υποβάθμιση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα Πετροχελίδονα. Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και την απώλεια χώρων φωλιάσματος. Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.

Τα Πετροχελίδονα φθάνουν στο νησί μας στις αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και στα τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.

Με το μήνυμα «Δώσε ζωή στο παλιό σου κινητό. Ανακύκλωσε το!» η Cyta εφαρμόζει το πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και άλλου τερματικού εξοπλισμού, με ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα Cyta και στα στελεχωμένα μας κτίρια. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καλύπτει κινητά τηλέφωνα και συναφή εξοπλισμό και εξαρτήματα, αξεσουάρ (πχ φορτιστές, handsfree, car kits) και άλλο τερματικό εξοπλισμό (πχ σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα, αυτομάτους τηλεφωνητές). Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τη συμμετοχή του κοινού στην ανακύκλωση τηλεφώνων και αφετέρου, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους. https://www.cyta.com.cy/recycling.

Από το 2016, δημιουργήσαμε στα Κεντρικά Γραφεία μας στη Λευκωσία, πρότυπη Περιβαλλοντική Γωνιά στην οποία φιλοξενούνται όλων των ειδών κάδοι ανακύκλωσης, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του Οργανισμού. Σε αυτή, μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει απόβλητα όπως, γυαλί, χαρτί, PMD, τηγανέλαιο, ρουχισμό, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστικά πώματα, μπαταρίες, λαμπτήρες και φάρμακα.
Μετά τη επιτυχία της πρότυπης Περιβαλλοντικής Γωνιά στα κεντρικά γραφεία Λευκωσίας, προχωρήσαμε το 2021 στην δημιουργία άλλων πέντε νέων περιβαλλοντικών γωνιών στα περιφερειακά κτήρια του Οργανισμού σε όλες τις επαρχίες, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να ανακυκλώνει τα απόβλητα του μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού. 

Περιβαλλοντική Γωνιά