Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο. Είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ευημερία του ανθρώπου, για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρει όπως η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων.
Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου για αναβάθμιση και προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, η Cyta έχει υιοθετήσει και στηρίζει τις ακόλουθες δράσεις:
Δράσεις για Προστασία των νυχτερίδων μέσω τοποθέτησης συστήματος on-line κάμερας, αποκατάστασης εγκαταλελειμμένης γαλαρίας στο Τρόοδος, και κατασκευής/τοποθέτησης 35 Bat Boxes σε πάρκα, δάση και κατοικημένες περιοχές.
Πάρκο Μελισσοειδών στην περιοχή του πάρκου Αθαλάσσας το οποίο κατασκευάστηκε από τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου με τη στήριξη της Cyta. Η προστασία των μελισσών είναι ύψιστης και στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Το πάρκο έχει μέγεθος γύρω στα δύο δεκάρια (2.000 τ.μ.) και βρίσκεται σε κρατική δασική γη. Έχουν φυτευτεί μελισσοκομικά είδη (δέντρα, θάμνοι, λουλούδια) για δημιουργία φυτείας έτσι ώστε να υπάρχει τροφή για τα μελισσοειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχει σύστημα αυτόματης άρδευσης της φυτείας, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί μικρή λίμνη ενωμένη με το σύστημα άρδευσης, οποία προσφέρει νερό σε διάφορα ζώα και πουλιά της περιοχής. Στο επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης του έργου, θα τοποθετηθούν καταφύγια μελισσών (ξενοδοχεία εντόμων) εντός του χώρου της φυτείας ενώ θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν τζιβέρτια (παραδοσιακές κυψέλες) εντός του χώρου της φυτείας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η παράδοσή μας και να αποτελεί πόλο έλξης.

Προσφέρουμε στέγη στα πετροχελίδονα της Κύπρου μαζί με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου
Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτίρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα που καταφθάνουν στην Κύπρο.
Η υποβάθμιση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα Πετροχελίδονα. Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και την απώλεια χώρων φωλιάσματος. Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.
Τα Πετροχελίδονα φθάνουν στο νησί μας στις αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και στα τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.