Η ιστορία του Joey και της Μαριλένας

Ο Joey ήταν κουτάβι όταν βρέθηκε στην Πάφο. Τον μάζεψαν εργαζόμενοι του Δημαρχείου Πάφου και τον μετέφεραν στα κοινοτικά κλουβιά για έναν μήνα, μέχρι να τον πάρει κάτω από την φροντίδα της η φιλοζωική οργάνωση Freedom Angels Animal Rescue. 

Ο Joey ήταν μόλις έντεκα μηνών, όταν επιλέχθηκε για σκύλος-βοηθός για τη Μαριλένα.

Τι είναι ο Σκύλος - Βοηθός και τι μπορεί να προσφέρει;

Ο Σκύλος - Βοηθός ορίζεται ως ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες.  Οι Σκύλοι - Βοηθοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ελεύθερης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες. Ο Σκύλος - Βοηθός αναγνωρίζεται από την ειδική ζώνη γύρω από τον λαιμό και το στήθος του, στην οποία αναγράφεται «ASSISTANCE DOG» και από τα απαραίτητα πιστοποιητικά του.

Η εκπαίδευση των Σκύλων - Βοηθών προσαρμόζεται και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή/κηδεμόνα του σκύλου που έχει την πάθηση.  Για παράδειγμα, τα Σκυλιά - Βοηθοί των ατόμων με επιληψία εκπαιδεύονται, ώστε τις περισσότερες φορές να μπορούν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με το άτομο και να το προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη κρίση. 

Επιπλέον, οι Σκύλοι -Βοηθοί ενδυναμώνουν με την παρουσία τους την ψυχολογία του ατόμου με πάθηση, βοηθούν στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής του, στη μείωση του άγχους και του φόβου, προσφέροντας του μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός σπιτιού.

Ο ρόλος της Cyta

H Cyta αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2021 να διαθέσει σε όλα τα Καταστήματά της αριθμό αξεσουάρ για smartphones, αρχίζοντας από το συμβολικό ποσό των €3 μόνο. Ολόκληρο το ποσό από την κάθε αγορά δόθηκε για την εκπαίδευση του Joey, σκύλου - βοηθού για τη Μαριλένα.

Επιπλέον, σε μια προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τη σημασία που έχει η ελεύθερη πρόσβαση παντού ατόμων που συνοδεύονται από τέτοιους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ανοίγει τις πόρτες της και καλωσορίζει τους Σκύλους - Βοηθούς και Σκύλους - Οδηγούς σε όλα της τα Καταστήματα παγκύπρια!

Ευχαριστίες στην εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια!» για το αφιέρωμα και στο ΡΙΚ για την παραχώρηση του βίντεο.

Καταστήματα συνεργατών μας, άνοιξαν τις πόρτες τους και καλωσορίζουν Σκύλους-Βοηθούς και Σκύλους-Οδηγούς.
Ευχαριστίες στις πιο κάτω εταιρείες του Δικτύου Μεταπωλητών της Cyta που στηρίζουν την όλη πρωτοβουλία.

Η δράση ολοκληρώθηκε. Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε την προσπάθεια μας.

Ολοκληρώθηκε η δράση "Ο Joey εκπαιδεύεται για να γίνει Σκύλος-Βοηθός για τη νεαρή Μαριλένα". Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε την προσπάθειά μας και βοηθήσατε να διατεθούν 2,207 παλαιά αξεσουάρ για smartphone σε συμβολική τιμή, συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό ποσό για την εκπαίδευση του Joey. Η επιταγή παραδόθηκε στη Μαριλένα, τον Μάιο του 2022. Η εκπαίδευση του Joey συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα. Αυτό όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα που συνοδεύονται από Σκύλους-Βοηθούς ή Σκύλους-Οδηγούς θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού. Εμείς στη Cyta κάναμε την αρχή, ανοίγοντας τις πόρτες σε όλα τα καταστήματα μας παγκύπρια και στέλνοντας το μήνυμα με τη βοήθεια των ΜΜΕ και συνεργατών μας.

...γιατί η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων!