Τηλεκάρτες - Ένα ταξίδι…

Ένας ακόμη σταθμός στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο ήταν η έκδοση των πρώτων δύο τηλεκαρτών από τη Cyta, το 1988. Η μία εκ των δύο, η οποία φέρει το λογότυπο της Cyta, εκδόθηκε σε κάρτες των δύο, πέντε και δέκα λιρών, ενώ η δεύτερη, η οποία απεικονίζει τον επίγειο δορυφορικό σταθμό «MAKARIOS» κυκλοφόρησε σε μόλις 10.000 αντίτυπα. Η εν λόγω συλλεκτική τηλεκάρτα είχε κυκλοφορήσει επ’ ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής της Cyta στη Διεθνή Κρατική Έκθεση.

Στα επόμενα 30 χρόνια της λειτουργίας της Υπηρεσίας Τηλεκάρτας έχουν κατασκευαστεί συνολικά 303 διαφορετικές τηλεκάρτες, εκ των οποίων οι 29 μαγνητικές, οι 192 ολοκληρωμένου κυκλώματος ευρείας χρήσης, οι 46 διαφημιστικές και οι 32 συλλεκτικές. Μέσα από τα χρόνια πολλές από τις εν λόγω τηλεκάρτες έχουν αποκτήσει πέραν της συναισθηματικής και συλλεκτική αξία.

Αρχείο Τηλεκαρτών

Είδη Τηλεκαρτών

Μαγνητικές Τηλεκάρτες
Οι μονάδες της τηλεκάρτας είναι αποθηκευμένες σε μία ή περισσότερες μαγνητικές λωρίδες στο πίσω μέρος της τηλεκάρτας. Το καρτοτηλέφωνο «διαβάζει» τις μαγνητικές λωρίδες, στις οποίες είναι αποθηκευμένες οι μονάδες της τηλεκάρτας και αφαιρεί τις ανάλογες μονάδες κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Τηλεκάρτες Ολοκληρωμένου Κυκλώματος
Οι μονάδες της τηλεκάρτας αποθηκεύονται σε ένα ενσωματωμένο τσιπ σιλικόνης. Το τσιπ είναι καλυμμένο με μία πολύ λεπτή στρώση χρώματος χρυσού, ασημιού ή νίκελ. Τέτοια τσιπ υπάρχουν σε διάφορα σχήματα, αναλόγως του κατασκευαστή.

Οπτικού Τύπου Κάρτες
Οι αποθηκευμένες μονάδες σε αυτές τις κάρτες αφαιρούνται με τη χρήση ακτίνας λέιζερ. Στο τέλος κάθε κλήσης, η ακτίνα «διαβάζει» την οπτική λωρίδα στο μπροστινό μέρος της κάρτας, υπολογίζει την αξία των μονάδων που έχουν χρησιμοποιηθεί και εκτυπώνει έναν κωδικό που καθορίζει την αξία των υπολοίπων μονάδων.

1η Έκθεση Τηλεκάρτας,
17-22 Νοεμβρίου 1997

Έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 31 Μαρτίου 1998

1η σειρά Τηλεκαρτών Ολοκληρωμένου Κυκλώματος, Μάιος 1998

Η κάρτα των 10 λιρών απεικονίζει την εισβολή της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570. Οι κάρτες των 3 και 5 λιρών απεικονίζουν την πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Τούρκους το 1570.Διαφημιστικές Τηλεκάρτες

Cytanet, Οκτώβριος 2000

Συλλεκτικές Τηλεκάρτες

Η πρώτη Συλλεκτική Τηλεκάρτα εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 στα πλαίσια των εορτασμών για τα 40χρονα της Cyta. Η αναμνηστική αυτή τηλεκάρτα εκδόθηκε σε μόνο 500 αντίτυπα και προβάλλει την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στην μπροστινή της όψη απεικονίζει παλιό τηλεφωνικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα έναν τηλεφωνητή, ο οποίος χειρίζεται ένα παλιό τηλεφωνικό πίνακα. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται το λογότυπο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τα 40χρονα της Cyta.

Στην πίσω όψη της τηλεκάρτας απεικονίζεται η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η οποία προβάλλεται με φουτουριστικό τρόπο και φωτεινά χρώματα.

Καλώς μας ήρθες ευρώ, Νοέμβριος 2007


Καμουφλάζ «Με τη σκέψη στους ήρωες», Ιούλιος 2003

Τελευταία έκδοση συλλεκτικής τηλεκάρτας: Η Cyta του χθες και του σήμερα.

Η τηλεκάρτα έχει υπηρετήσει πιστά το κυπριακό κοινό στην ανάγκη του για επικοινωνία, σε όλες τις στιγμές της ζωής του. Η τελευταία τηλεκάρτα εκδόθηκε το 2017 και ως φόρο τιμής στην ιστορική πορεία του Οργανισμού, φέρει τη φράση «Η Cyta του χθες και του σήμερα».

Στη σειρά αναπαρίστανται εικόνες από υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, η ιστοσελίδα της Cyta, η παρουσία της στα Κοινωνικά Δίκτυα, οι κινητές εφαρμογές (mobile apps) και το κέντρο διαχείρισης δικτύων και υπηρεσιών. 


Επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Τηλεκάρτας στο email: cyta.telecards@cyta.com.cy