Ο Τηλέγραφος στην Κύπρο

Αναζητώντας την αρχή της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο οδηγούμαστε πίσω στον χειμώνα του μακρινού 1870 όταν η Newall Company ένωσε τον Άγιο Θεόδωρο της Καρπασίας με τη Λατάκια της Συρίας, μέσα από το πρώτο τηλεγραφικό υποθαλάσσιο καλώδιο. Με την ίδια τηλεγραφική γραμμή ενώθηκαν στη συνέχεια η Λευκωσία ως το κυριότερο διοικητικό κέντρο του νησιού και η Λάρνακα ως το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι.

Το 1878 με την έναρξη της Βρετανικής Κυριαρχίας τη σκυτάλη της τηλεγραφικής επικοινωνίας του νησιού παίρνει η Eastern Telegraph Company, η οποία συνέδεσε διά μέσου υποβρυχίου καλωδίου τη Λάρνακα με την Αλεξάνδρεια και κατ’ επέκταση με το Λονδίνο. Στο εσωτερικό συνδέθηκαν, επίσης, οι έξι κυριότερες πόλεις της Νήσου και το Τρόοδος. Η τηλεγραφική υπηρεσία την εν λόγω περίοδο γινόταν χειροκίνητα και τα μηνύματα επαναλαμβάνονταν από σταθμό σε σταθμό με την χρήση του Morse Recorder System. Επόμενη στάση ήταν η λειτουργία ιδιωτικών τηλεγραφικών σταθμών κατά τη δεκαετία του 1920, οι οποίοι πρόσφεραν μόνο υπηρεσίες λήψης μηνυμάτων και η πόντιση του καλωδίου Λάρνακας-Χάιφα το 1928.

Το 1933 η Cable and Wireless εγκαινιάζει το Larnaca-Radio το οποίο προσφέρει υπηρεσίες λήψης και εκπομπής τηλεγραφικών μηνυμάτων, ενώ η εισαγωγή της τεχνολογίας Regenerating System το 1947 φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοματοποίηση της τηλεγραφίας.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η νέα τεχνολογία του τηλεφώνου μειώνει τη δημοφιλία του τηλεγράφου, ο οποίος, εντούτοις, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές.

Στις συλλογές αντικειμένων της Cyta συναντάμε διάφορα όργανα τηλεγραφίας, όπως, για παράδειγμα, το εικονιζόμενο Ενσύρματο Χειριστήριο Τηλεγραφίας με δυο βραχίονες σε μορφή ελάσματος.