The incredible story of ArachnobeeA

Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ – "The incredible story of ArachnobeeA"

Η Cyta, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της, ήταν o Στρατηγικός Συνεργάτης στην παραγωγή και στην πραγματοποίηση εκδήλωσης, που αφορούσε στην  επίσημη πρεμιέρα του Ντοκιμαντέρ “The Incredible Story of ArachnobeeA. Η πρώτη κυπριακή κινηματογραφική παραγωγή για το Διάστημα είναι συμπαραγωγή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (ΚΟΕΔ) και της Tetraktys Films, σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Κύπρο, στις 24 Νοεμβρίου, το ντοκιμαντέρ “The Incredible Story of ArachnoBeeA”, η πρώτη κυπριακή κινηματογραφική παραγωγή για το Διάστημα. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της CYTA, στη Λευκωσία και κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης (ΚΟΕΔ) Διαστήματος και της Τετρακτύς Φιλμς, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Παπαγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  απηύθυναν χαιρετισμό και συνεχάρησαν τα μέλη της Ομάδας ArachnobeeA, ο Πρόεδρος του ΚΟΕΔ, κύριος Γιώργος Δανός, η λειτουργός του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών  κυρία Νάσια Αγαπίου εκ μέρους της Cyta, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ κύριος Σταύρος Παπαγεωργίου και ο κύριος Χρίστος Παναγιώτου εκ μέρους του ΚΟΕΔ. Παρουσιάστηκε επίσης οπτικογραφημένο μήνυμα του Αστροναύτη  Paolo Nespoli ο οποίος δεν μπορούσε να παρευρεθεί προσωπικά στην εκδήλωση.

Πέραν από τους χαιρετισμούς πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των τριών ομάδων που πήραν τα τρία πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό Space Apps Challenge Limassol 2016  τον οποίο η Cyta στηρίζει από το 2013.

Στη συνέχεια, έγινε η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας περίπου ώρας.

Η ταινία ακολουθεί την αποστολή της ομάδας ArachnoBeeA στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy των ΗΠΑ, για την παρακολούθηση εκτόξευσης της διαστημικής αποστολής Orbital ATK OA-4, μετά από επίσημη πρόσκληση της NASA. Η ομάδα ArachnoBeeA αποτελείται από 10 νέους ερευνητές, τεσσάρων διαφορετικών εθνικοτήτων (Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία και Ουκρανία), η οποία συστάθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών NASA Space Apps Challenge, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2015 στη Λεμεσό. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι ArachnoBeeA σχεδίασαν ένα ιπτάμενο ρομπότ (zero-g robotic drone), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθός των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η πίστη στις δυνατότητές τους, η σκληρή δουλειά που αφιέρωσαν και η καινοτομία της ιδέας, συνέτειναν στην ανάδειξή τους ως μία από τις νικήτριες ομάδες στη  Λεμεσό, καθώς και στη διεθνή διάκριση που έλαβαν από τη NASA, ως ένα από τα 5 κορυφαία ερευνητικά έργα ανάμεσα σε 950 άλλα από 160 πόλεις του κόσμου.

Πέραν της χρονογράφησης της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της NASA, το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται ειδικά ζητήματα, όπως η έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της Εξερεύνησης Διαστήματος στην Κύπρο, καθώς και ο ρόλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος. Επιπλέον, καταπιάνεται με το ζήτημα της θέσης της γυναίκας στους τομείς των Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM).

Το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της CYTA και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ήταν οι Στρατηγικοί Συνεργάτες για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, ουσιαστικοί υποστηρικτές της προσπάθειας ήταν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι Διοργανωτικές Επιτροπές των Space Apps Challenge Limassol 2015 και 2016, το εργαστήριο CUTing Edge, αλλά και η NASA μέσω του γραφείου Open Innovation και του Ερευνητικού της Κέντρου SwampWorks Lab.