Η Cyta μας συνδέει

Η Cyta μέσα στα 60 περίπου χρόνια λειτουργίας της έχει κατορθώσει να συνδέσει σχεδόν κάθε γωνιά του νησιού, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας εντός και εκτός Κύπρου.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβονται οι άνθρωποι της Cyta. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν μοχθήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εγκαταστήσουν τα χιλιάδες καλώδια που προσφέρουν ακόμη και σήμερα στον καταναλωτή το αγαθό της επικοινωνίας. Υπόγεια, εναέρια και υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν τις φωνές μας παντού.  Μέσα από τα χρόνια, τα συνεργεία της Cyta έχουν εργαστεί αδιάκοπα στις λάσπες των υπόγειων στοών, απέναντι στις κακές καιρικές συνθήκες και στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η θάλασσα.

Στις συλλογές της Cyta φυλάσσεται πλήθος αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούσαν τα Συνεργεία Εγκατάστασης Υπογείων Καλωδίων. Βούρτσες, «κουπάνια», δηλαδή όργανα για το λιώσιμο μετάλλων και πολλά άλλα αντικείμενα έχουν διασωθεί από το πέρασμα του χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φανάρι σιδηροδρόμων της εταιρείας Chalwyn το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία. Το φανάρι το οποίο διαθέτει χειρολαβή είναι φτιαγμένο από μέταλλο και γυαλί και χρονολογείται στις δεκαετίες 1950-1960. Οι εργαζόμενοι των συνεργείων τοποθετούσαν στο εσωτερικό ένα κερί ή φυτίλι το φως του οποίου αυξανόταν σε ένταση μέσα από τους φακούς του φαναριού. Μέσα στις υπόγειες στοές των καλωδίων, το φανάρι αυτό ήταν απαραίτητο εργαλείο της δουλειάς των εργαζομένων.

Σήμερα, τα συντηρημένα φανάρια της εταιρείας Chalwyn αποτελούν δημοφιλή είδη στις διεθνείς ιστοσελίδες δημοπρασιών, καθώς θεωρούνται αντικείμενα με ιδιαίτερο στυλ που μπορούν να κοσμήσουν κάθε σπίτι.