Πράσινοι Τηλεφωνικοί Θάλαμοι
Μια πολύ προσωπική ιστορία

Φανταστείτε να οδηγείτε στους δρόμους της Κύπρου 50 χρόνια πριν και για οποιονδήποτε λόγο να προκύπτει η ανάγκη να κάνετε ένα τηλεφώνημα. Εν τη απουσία κινητών τηλεφώνων η μόνη σας επιλογή θα ήταν να ψάξετε για την «όαση» επικοινωνίας που πρόσφεραν οι πράσινοι μαντεμένιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι.

Στις συλλογές αντικειμένων της Cyta υπάρχουν δώδεκα τηλεφωνικοί θάλαμοι εκ των οποίων οι τρεις ξύλινοι, οι οποίοι προορίζονταν για εσωτερική χρήση και οι υπόλοιποι μαντεμένιοι σε κόκκινο και πράσινο χρώμα.

Στη δακτυλογραφημένη σημείωση που υπάρχει στο εσωτερικό ενός εκ των θαλάμων διαβάζουμε ότι «Οι δημόσιοι αυτοί τηλεφωνικοί θάλαμοι υπήρχαν στην Κύπρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι συσκευές τους αρχικά λειτουργούσαν με κέρματα και αργότερα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με τηλεκάρτες».

Στο εξωτερικό δε, υπήρχε ανάγλυφο το έμβλημα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το οποίο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αφαιρέθηκε. Σε ορισμένους από τους θαλάμους τα σημάδια από το «ξύσιμο» για την αφαίρεση του εμβλήματος είναι εμφανή, καθιστώντας τους «σύμβολα» της διαδικασίας από-αποικιοποίησης της Κύπρου.

Επίσης, στο εσωτερικό μερικών εκ των θαλάμων υπάρχουν μικρά γκράφιτι, τα οποία χάραξαν οι πελάτες-χρήστες. Ως γνωστόν, νεαροί έφηβοι και έφηβες συνήθιζαν να εκδηλώνουν τον έρωτά τους γράφοντας σε δημόσιους χώρους τα αρχικά του ονόματος των ιδίων και των συντρόφων τους. Για παράδειγμα, σε έναν εκ των θαλάμων υπάρχει η χάραξη «Κ+Ν».

Σε άλλες περιπτώσεις οι πελάτες-χρήστες σηματοδοτούσαν την παρουσία τους χαράζοντας το όνομά τους. Για παράδειγμα, σε έναν εκ των θαλάμων άφησε το όνομά της μια άγνωστη σε εμάς «ΛΟΥΙΖΑ». Αυτά τα σημάδια αποτελούν κομμάτι της σχέσης που είχε ο καταναλωτής με την υπηρεσία των τηλεφωνικών θαλάμων, τους οποίους όπως και τα χαρτονομίσματα ή τους τοίχους ενός σχολείου, όπου επίσης γράφονταν συχνά ανάλογα σημάδια ή λέξεις, θεωρεί κτήμα του, δικά του.

Όπως οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν γίνει «σύμβολο» της Βρετανίας έτσι και οι πράσινοι θάλαμοι, μερικοί εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία ειδικά σε χωριά της ορεινής Κύπρου, έχουν ταυτιστεί με τη δημόσια επικοινωνία της Νήσου.


Απόσυρση τηλεφωνικών θαλάμων από τη
Cyta

Στον σύνδεσμο https://youtu.be/Ool7eW4d9MM μπορείτε να δείτε συνέντευξη που παραχώρησε η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων, Γραφείου Τύπου και Κοινωνικών Δικτύων της Cyta κα Αλεξία Γιαλλουρίδου στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, στις 14 Οκτωβρίου 2021, για τη σταδιακή απόσυρση των τηλεφωνικών θαλάμων από τη Cyta.