Πώς το 5G θα βελτιώσει τη ζωή μας

Τι είναι το 5G;

Το 5G αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και της δικής μας χώρας. Είναι η νέα γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας που βελτιώνει κατά πολύ την απόδοση και τις ικανότητες του δικτύου σε σχέση με τις τεχνολογίες που προηγήθηκαν (2G, 3G, 4G, 4.5G). Θα προσφέρει σχεδόν μηδενικούς χρόνους απόκρισης (latency) και αξιόπιστη σύνδεση για δισεκατομμύρια συσκευές: από εφαρμογές στην τηλεϊατρική και τον εξοπλισμό παραγωγής των βιομηχανιών, μέχρι τα συστήματα άρδευσης των γεωργών και τις κάμερες ασφαλείας των σπιτιών μας.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλές και ξεχωριστές «φέτες» (slices) του δικτύου, αντί να υποστηρίζει αποκλειστικά ένα μεγάλο δίκτυο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, θα υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλά, εξειδικευμένα ιδεατά δίκτυα (virtual networks), που σημαίνει ότι οι χρήστες θα έχουν την καλύτερη δυνατή διαδικτυακή εμπειρία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το δίκτυο 5G θα μπορεί να προσαρμόζεται για να διαχειριστεί την κάθε ανάγκη που προκύπτει ξεχωριστά, είτε πρόκειται για την αντίδραση του αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος που απαιτεί μηδενικό χρόνο απόκρισης, είτε πρόκειται για ένα εξ αποστάσεως χειρουργείο που απαιτεί ακρίβεια στη χρήση χειρουργικών μηχανημάτων και εξαιρετικά ψηλή αξιοπιστία της διαδικτυακής σύνδεσης.

Όμως, δεν είναι μόνο οι τεχνολογικές παράμετροι που κάνουν το 5G καινοτόμο. Η καινοτομία μεταφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικοί σχεδιάζουν και χτίζουν τα νέα δίκτυα. Λόγω της ικανότητάς της τεχνολογίας να υποστηρίζει εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν διαφορετικές τεχνικές ικανότητες, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να συνεργάζονται στενά και με άλλους κλάδους για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα δίκτυο.

Το 5G αποτελεί το απαραίτητο συστατικό που θα ενεργοποιήσει την καινοτομία σε μεγάλο εύρος κλάδων, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της γεωργίας, με θετικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Ποιος το χρησιμοποιεί; Σήμερα
10 εκατομμύρια άνθρωποι
Με το 5G
Άνθρωποι
+ 100 εκατομμύρια "πράγματα"
Τί σημαίνει για σένα
Όλες οι οικιακές συσκευές
είναι ενωμένες με το διαδίκτυο
Πόσο γρήγορα; 100 Mbps 100 φορές γρηγορότερα Τα αρχεία "κατεβαίνουν" σε
λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο
Πόσο γρήγορα αντιδρά; >>10ms x100 φορές γρηγορότερα Ακριβής χειρισμός μηχανημάτων
εξ αποστάσεως, σε πραγματικό χρόνο
Πόσα δίκτυα; 1 Έξυπνες φέτες, ενός έξυπνου δικτύου Εξαιρετικής ποιότητας διαδίκτυο
για όλους, αφοσίωση στην ασφάλεια
και την ποιότητα κρίσιμων υπηρεσιών

Γιατί το 5G είναι τόσο σημαντικό; Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία;

Ενώ στο παρελθόν θεωρούσαμε τη συνδεσιμότητα ως κάτι που είναι «καλό να το έχουμε», σήμερα είναι απαραίτητη για τα πάντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν, αλληλοεπιδρούν και εργάζονται. Σε συνδυασμό με την οπτική ίνα και τις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες, το 5G θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των υποδομών της ψηφιακής εποχής, αφού μέσω του θα διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι βιομηχανίες, οι κυβερνήσεις συνδέονται αδιάλειπτα μεταξύ τους, σε μια εποχή που ο όγκος δεδομένων αυξάνεται συνέχεια, επιβαρύνοντας τα υφιστάμενα δίκτυα.

Ένα drone που επιτηρεί μια απομακρυσμένη ή επικίνδυνη περιοχή, μια πυροσβεστική υπηρεσία που έχει στη διάθεσή της εικονικά σχεδιαγράμματα πριν ξεκινήσει τη μάχη με τις φλόγες, μαθητές που πραγματοποιούν εικονική επίσκεψη σε μουσείο του εξωτερικού στο πλαίσιο της σχολικής τους ύλης, ένας δήμος που παρακολουθεί τα επίπεδα των σκουπιδιών στους κάδους πριν στείλει συνεργεία να τους καθαρίσουν – αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τα οφέλη που θα φέρει στη ζωή μας το 5G.

Παρόλο που  το όφελος από την εισαγωγή των νέων δικτύων θα γίνει άμεσα αισθητός από τη ραγδαία βελτίωση της εμπειρίας διαδικτύου στα κινητά μας τηλέφωνα και τους φορητούς υπολογιστές μας, η πραγματική μεταμόρφωση της ζωής μας θα προκύψει από την ψηφιοποίηση των καθημερινών υπηρεσιών που προσφέρονται και κυρίως, μέσω των νέων τεχνολογιών που θα αναδείξει. Η ικανότητά του να υποστηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τον εξ αποστάσεως έλεγχο και την εικονική πραγματικότητα, θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτομιών που θα προσφέρουν ανυπολόγιστη αξία στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ένα μεγάλο φάσμα βιομηχανικών και οικονομικών κλάδων.

Σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες, η ευελιξία του 5G του επιτρέπει να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που έχει ο κάθε ξεχωριστός κλάδος, γεγονός που αυξάνει τις ευκαιρίες για συνδυαστική καινοτομία μεταξύ των κλάδων. Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το 5G θα αναδείξει πρωτίστως εφαρμογές που προωθούν την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να έχουμε πιο αποδοτικές λειτουργίες που θα διευκολύνουν τη μείωση της χρήσης των πρώτων υλών, την εξυπηρέτηση νέων αγορών και πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και την αυξημένη ασφάλεια των εργατών σε επικίνδυνα επαγγέλματα τα οποία θα βασίζονται πλέον σε εξ αποστάσεως ελεγχόμενες συσκευές.

Η συνδεσιμότητα νέας γενιάς θα επιτρέψει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και να προχωρήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομία, δίνοντας ώθηση στην ευρωπαϊκή ηγεσία να διεκδικήσει με αξιώσεις τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε μια παγκόσμια σκηνή. Για παράδειγμα, με τα νέα δεδομένα οι εκπομπές άνθρακα θα μπορέσουν να μειωθούν ουσιαστικά, φτάνοντας σε αριθμούς της τάξης του 1.34 Gt μέχρι το 2030, ακόμα και σε σενάριο που λαμβάνει υπόψη τις σημερινές παραμέτρους και δεδομένα.

Παρόλο που αυτές οι καινοτομίες θα εμφανίζονται σταδιακά, αποτελούν ήδη πραγματικά παραδείγματα των υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αβέιρο – Η έξυπνη πόλη της Πορτογαλίας που τρέχει με 5G

Η πόλη του Αβέιρο διανύει μια περίοδο μεγάλης ψηφιακής ανάπτυξης. Η μικρή πόλη στα δυτικά παράλια της Πορτογαλίας, έχει αναλάβει τη φιλόδοξη αποστολή να γίνει μία από τις πρώτες πόλεις που υιοθετούν την τεχνολογία 5G. Το γεγονός έχει φέρει στη διάθεση του τοπικού Δήμου υποδομές για το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» και την τεχνολογία κοντά στους δημότες, το εργατικό δυναμικό και το πανεπιστήμιο. Στην καρδιά των νέων καινοτόμων αστικών υπηρεσιών διακίνησης (urban mobility services), περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαχείρισης ενέργειας, βρίσκονται τεχνολογίες αιχμής, όπως μηχανική μάθηση (machine learning) και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης.

Το έργο STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics – Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες & Μαθηματικά) έφερε στην περιοχή 34 εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, οι οποίες εργοδοτούν πέραν των 1,300 υπαλλήλων και ωφελούν 300 φοιτητές μέσω σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τεχνικών εργαστηρίων.

Μάθε περισσότερα: https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/aveiro

Ασθενοφόρα συνδεδεμένα με 5G στο Μπέρμινγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου

Για τις υπηρεσίες υγείας, κάθε δευτερόλεπτο που περνά είναι ζωτικής σημασίας, αφού το χάσιμο χρόνου μειώνει τις πιθανότητες του ασθενή ή του τραυματία να επιβιώσει. Το ίδιο και η έγκαιρη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων χειρουργών. Μια καινοτόμα λύση έρχεται να βοηθήσει: στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ασθενοφόρο συνδεδεμένο με 5G αποδεικνύει ότι η τεχνολογία πραγματικά σώζει ζωές.

Ο νοσηλευτής που βρίσκεται στο ασθενοφόρο που τρέχει στους δρόμους του Μπέρμινγχαμ, είναι εξοπλισμένος με κράνος (headset) εικονικής πραγματικότητας, το οποίο μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνες βίντεο στον αρμόδιο γιατρό που περιμένει στο νοσοκομείο. Ο χρόνος απόκρισης (latency) μεταξύ του τί βλέπει ο νοσηλευτής και ο γιατρός είναι σχεδόν μηδενικός, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν κρίσιμη φροντίδα στον ασθενή ή τον τραυματία, χάρη στη φέτα δικτύου 5G που είναι αφιερωμένη ειδικά στις ανάγκες τους.

Επιπρόσθετα, ο γιατρός μπορεί εξ αποστάσεως να καθοδηγήσει τον νοσηλευτή να πραγματοποιήσει εξετάσεις υπέρηχων (scans), μέσω ενός μοχλού που σηματοδοτεί το ρομποτικό γάντι που εφαρμόζει στο χέρι του ο νοσηλευτής. Ακόμα, στο ασθενοφόρο υπάρχει κάμερα που μεταδίδει σε υψηλή ευκρίνεια καθετί που συμβαίνει στο εσωτερικό, τον νοσηλευτή και τον ασθενή. Σε συνδυασμό με τη ζωντανή τροφοδότηση των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα scans του ασθενή, ο γιατρός είναι σε θέση να αναγνωρίσει κρίσιμα συμπτώματα του ασθενή και να δει το ιατρικό ιστορικό του σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας μια πραγματικά ζωτική υπηρεσία.

Μάθε περισσότερα: https://newsroom.bt.com/uhb-and-bt-demonstrate-ukfirst-remote-diagnostic-procedure-using-a-5g-connectedambulance

Μαστογραφίες εξ αποστάσεως στη Σουηδία

Στη Σουηδία πραγματοποιούνται περίπου 700.000 μαστογραφίες κάθε χρόνο. Συχνά, για να εξεταστεί μια γυναίκα πρέπει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις. Ως αποτέλεσμα, μία στις πέντε γυναίκες δεν πάει στο κρίσιμο ραντεβού μαστογραφίας της.

Ο βασικός λόγος που οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία είναι γιατί οι επεξεργασμένες εικόνες των εξετάσεων φέρουν τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων που δεν είναι δυνατόν να μεταδοθούν μέσω ενός συμβατικού δικτύου. Οι υφιστάμενες υποδομές δεν το αντέχουν.

Εδώ είναι που κάνει τη διαφορά το 5G: ένα βαν κατάλληλα εξοπλισμένο για μαστογραφίες φέρνει το περιβάλλον της εξέτασης στην περιοχή των πολιτών. Οι εικόνες της εξέτασης μεταδίδονται άμεσα μέσω του δικτύου 5G, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο ταξιδιού και αναμονής πολλών γυναικών που, υπό διαφορετικές συνθήκες, απλά δεν θα πήγαιναν στο ραντεβού τους για την εξέταση.

Μάθε περισσότερα: https://www.telia.se/privat/om/5g/mammografi-pa-vag

Έξυπνα κράνη για έξυπνη ασφάλεια στην Ιταλία

Το λιμάνι του Μπάρι στην Ιταλία έχει αγκαλιάσει μια νέα τεχνολογική εξέλιξη, με άμεσο θετικό αποτέλεσμα στην ασφάλεια των εργατών που εκτελούν επικίνδυνες εργασίες. Χάρη στα έξυπνα κράνη που είναι συνδεδεμένα με 5G, τώρα μπορεί να δοθεί εξ αποστάσεως βοήθεια και καθοδήγηση στους εργάτες που κατασκευάζουν ή διορθώνουν τις μηχανές των πλοίων.

Η τρισδιάστατη χαρτογράφηση που προβάλλεται πάνω στην εικόνα της μηχανής, σε συνθήκες επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης, με αποτέλεσμα οι εργασίες επιδιόρθωσης ή και συντήρησης να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για τους ειδικούς και ταυτόχρονα να ολοκληρώνονται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μάθε περισσότερα: https://www.telecomitalia.com/en/press-archive/market/2018/2018-05-25-PR-BariMatera5G.html