Συχνές ερωτήσεις για το 5G

5G: Όλοι μιλάνε γι’ αυτό, αλλά τι ακριβώς είναι;

Το 5G είναι η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μετεξέλιξη της τεχνολογίας 4G, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μετάδοση δεδομένων με έναν πιο έξυπνο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Μετά το 2G (φωνή και SMS), το 3G (φωνή, SMS και πλοήγηση στο διαδίκτυο), το 4G και 4.5G (γρηγορότερη και πιο σταθερή πρόσβαση στο διαδίκτυο και video streaming) το επόμενο βήμα αφορά στην τεχνολογία 5G.

Ποια η διαφορά του 5G από τις προηγούμενες τεχνολογίες; Τι περισσότερο θα μας προσφέρει;

Όπως και οι προηγούμενες τεχνολογίες, το 5G βασίζεται σε σήματα που μεταφέρονται από ραδιοκύματα μεταξύ μιας κεραίας και της συσκευής μας. H τεχνολογία 5G θα μας προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο με υπερύψηλές ταχύτητες και θα είναι μέχρι και δέκα φορές πιο γρήγορο από το 4G.

Το δίκτυο 5G θα είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τον προκάτοχό του, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα υπηρεσίας. Θα μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος σύνδεσης και απόκρισης του δικτύου σε σχέση με το 4G, επιτρέποντας τη βέλτιστη χρήση εφαρμογών/υπηρεσιών που μέχρι σήμερα επηρεάζονται σημαντικά από την καθυστέρηση στο δίκτυο.  Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους καταναλωτές (π.χ. mobile gamers), αλλά ακόμα πιο σπουδαία για τους τομείς της Υγείας, της Γεωργίας, της Βιομηχανίας και τόσων άλλων τομέων που θα ωφεληθούν. Σκεφτείτε τις δυνατότητες που θα έχει η τηλεϊατρική, αφού δεν θα υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στη σύνδεση!

Θα χρειαστούμε περισσότερες κεραίες;

Στην Κύπρο δεν θα χρειαστούμε περισσότερες κεραίες. Περισσότερες κεραίες χρειάζονται οι χώρες που θα αδειοδοτήσουν φάσμα ραδιοσυχνοτήτων και στη συχνότητα 26GHz για τη λειτουργία του οποίου απαιτείται αυξημένος αριθμός κεραιών λόγω της περιορισμένης διάδοσης του σήματος στις ψηλές συχνότητες, όπως αυτή. Στην Κύπρο, το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που αναμένεται να αδειοδοτηθεί άμεσα, είναι στα 700MHz και στα 3.6GHz, για τα οποία δεν απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κεραιών από τις ήδη υφιστάμενες.

Το 5G έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κάποιους. Ποιες είναι οι πιο συχνές ανησυχίες;

Παραδοσιακά, κάθε νέα τεχνολογία/ανακάλυψη προκαλεί αναστάτωση τον πρώτο καιρό της εφαρμογής της. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι τρόμαξαν όταν ο ηλεκτρισμός μπήκε στη ζωή μας. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός για να τα αποφύγει. Στην περίπτωση του 5G δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούριο, αφού εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούμε ασύρματες τεχνολογίες για τις επικοινωνίες μας και το 5G είναι μία από αυτές. Τώρα όμως έχουν μπει στη ζωή μας και τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ενισχύουν μεν την ηλεκτρονική επικοινωνία και επαφή, αλλά διευκολύνουν παράλληλα και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news). Στόχος τέτοιων ψευδών ειδήσεων γίνεται και η νέα αυτή τεχνολογία.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από τις κεραίες και τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας προκαλούν ανησυχία για αυξημένο ρίσκο στην υγεία μας, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα πρόκλησης κάποιων τύπων καρκίνου.  Σε αυτές τις ανησυχίες έχει απαντήσει επίσημα η επιστημονική κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος, μετά από 30 και πλέον χρόνια επιστημονικών ερευνών, έχει ξεκαθαρίσει ότι «Δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρήση κινητού τηλεφώνου».

Γύρω στο 90% της έκθεσής μας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία προέρχεται από το κινητό μας. Ένα καλό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με υψηλής ποιότητας σύνδεση, αλλά και η προσεκτική χρήση του κινητού μας από εμάς τους ίδιους, είναι οι καλύτεροι τρόποι περιορισμού της έκθεσης μας σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Που έχει κατατάξει ο ΠΟΥ τις εκπομπές από κινητά σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην Υγεία;

Σχετικά με  τις εκπομπές από κινητά και κεραίες κινητής τηλεφωνίας: ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αντιπροσωπεία Έρευνας για τον Καρκίνο, έχει κατατάξει τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων από  τα κινητά  στην ίδια κατηγορία κινδύνου με τον καφέ, τα τουρσιά και την αλόη βέρα. Δηλαδή στην κατηγορία των «πιθανών καρκινογενών», που στην ουσία σημαίνει ότι σε 30 χρόνια ερευνών δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο». Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι τα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά εντάσσονται σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου.

Κινδυνεύουμε να τηγανιστούμε;

Όχι! Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούνται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G, στα οποία κανείς θα μπορούσε να εκτεθεί, είναι τόσο χαμηλά που δεν μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Οι συχνότητες του σήματος που εκπέμπει η τεχνολογία 5G ανήκουν στις μη-ιονίζουσες και βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από εκείνες που πιθανόν να είναι επιβλαβείς. Ο ΠΟΥ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούν να προκαλέσουν οποιεσδήποτε συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το κινητό μας ψάχνοντας το σήμα μιας απομακρυσμένης κεραίας είναι σημαντικά πιο ισχυρά (100 με 1000 φορές) από εκείνα που λαμβάνουμε από την ίδια την κεραία. Παραμένουν, όμως, χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια της Νομοθεσίας.

Λένε ότι ακόμα δεν έχουμε 5G στην Κύπρο αλλά έχω δει να γράφει 5G στο router μου

Αν έχετε δει να γράφει 5G στο router του WiFi του σπιτιού σας, να ξέρετε ότι αυτό δεν αναφέρεται στην τεχνολογία 5G (5th Generation), αλλά στη συχνότητα 5GHz (5 Gigahertz) στην οποία εκπέμπει η τεχνολογία WiFi.

Έχει ελέγξει κανείς αν η ακτινοβολία του 5G είναι ασφαλής;

Φυσικά. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί συχνότητες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και έχουν ερευνηθεί εκτεταμένα. Οι υψηλές συχνότητες, (μεταξύ 26GHz και 30GHz) στις οποίες γίνονται οι συχνότερα αναφορές δεν έχουν συζητηθεί καθόλου στη χώρα μας.

Στην Κύπρο το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που θα αδειοδοτηθεί από το Κράτος (700ΜΗz και 3.6GHz) είναι πολύ κοντά στις συχνότητες που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις υφιστάμενες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής τηλεόρασης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συχνότητες του οικιακού Wi-FI, που ήδη έχουμε στα σπίτια μας, λειτουργούν στα 2.4GHz και 5GHz.

» Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής

Ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό ορίων και για τις μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων;

Το Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό των Εθνικών Ορίων Αναφοράς και για το σκοπό αυτό έχει υιοθετήσει τα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπεύθυνο να διασφαλίζει ότι οι εκπομπές των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση, σταθμοί κινητής τηλεφωνίας) είναι κάτω από τα όρια αναφοράς, είναι το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του  Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Το ίδιο τμήμα είναι, επίσης, υπεύθυνο για τον καθορισμό της μεθοδολογίας των μετρήσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Πως, από ποιους και πόσο συχνά γίνονται οι μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων των κεραιών;

Η Κύπρος έχει ίσως την πιο αυστηρή διαδικασία επιβεβαίωσης των επιπέδων των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΗΜΠ), αφού, βάσει των προνοιών της Κυπριακής νομοθεσίας, εδώ και 15 χρόνια διεξάγονται μετρήσεις σε όλους τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας.  Οι μετρήσεις διεξάγονται μόνο από πιστοποιημένους από το Κράτος οργανισμούς (όπως είναι για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κύπρου) και πραγματοποιούνται κάθε έξι μήνες σε όλους τους σταθμούς που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και ετησίως στους υπόλοιπους σταθμούς.

Η μεθοδολογία είναι τέτοια που λαμβάνει υπόψη το χειρότερο σενάριο και δεν επηρεάζεται από την ώρα της μέτρησης ή/και ενδεχόμενη διακύμανση της ισχύος της εκπομπής των σταθμών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για σκοπούς διαφάνειας και ενημέρωσης του κοινού.  

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα των ΗΜΠ είναι από δεκάδες μέχρι χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια της νομοθεσίας σε όλους τους χώρους που είναι προσβάσιμοι από το κοινό.  Μέχρι σήμερα, πουθενά δεν έχει καταγραφεί μέτρηση ψηλότερη των ορίων.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Διεθνής Επιτροπή Προστασίας
από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP)

Νέες μελέτες και άλλο υλικό