Shots of Inspiration, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022
Η Μεταμόρφωση των Φυλακών της Κύπρου. Πως το ακατόρθωτο έγινε κατορθωτό

Μέχρι το 2014 που της προτάθηκε να είναι η νέα Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών δεν είχε ποτέ φανταστεί τον εαυτό της σε αυτή τη θέση και μάλιστα σε μια περίοδο αναταραχής, με αυξημένη ενδοτμηματική βία, με σκάνδαλα διαφθοράς, με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.ά. Η πρόκληση ήταν μεγάλη αλλά η θέλησή της να καταφέρει το ακατόρθωτο ακόμη μεγαλύτερη.

Οκτώ χρόνια μετά και μόνο λίγες μέρες μετά την 8η Μαρτίου, τη μέρα που τιμά τους αγώνες που δίνονται καθημερινά για την εξάλειψη της μη ίσης μεταχείρισης των γυναικών, η Cyta φιλοξένησε στα Shots of Inspiration  μια γυναίκα που αποδεικνύει καθημερινά ότι όλα αυτά που νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά και όλα αυτά που νομίζουν οι άλλοι ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε, δεν εξαρτώνται από το φύλο μας παρά μόνο από το δικό μας πείσμα, επιμονή και θέληση.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, οι προβολείς του Αμφιθεάτρου των Κεντρικών Γραφείων της Cyta, φώτισαν την αθέατη πλευρά της Διευθύντριας των Φυλακών Κύπρου, κας Άννας Αριστοτέλους, η οποία θα μας μιλήσει για το πώς αρκεί να πιστέψεις στο καλό και να το υπερασπιστείς, πριν καν ακόμη γεννηθεί στους ανθρώπους…

Η θέση της Διευθύντριας των Φυλακών είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις.

24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, η κα Αριστοτέλους, καταφέρνει, χάρη στη μεθοδικότητα και στο διαφορετικό τρόπο αντίληψης και προσέγγισης των πραγμάτων, να αλλάζει καθημερινά, τον τρόπο που μέχρι τότε δούλευε, ένα στεγνό, στερεότυπο σύστημα, πάντα με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα.

Η περίπτωση των Φυλακών Κύπρου και ο τρόπος διαχείρισης από την κα Αριστοτέλους έγινε παγκόσμιο πρότυπο, με χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης να το υιοθετούν και την πλατφόρμα του Netflix να ετοιμάζει ντοκιμαντέρ.

Βιογραφικό Άννας Αριστοτέλους

Η κα Άννα Αριστοτέλους είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής LLB (Hons), Μεταπτυχιακού στα Νομικά στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο LLM, καθώς και Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση ΜΒΑ, από Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εργάστηκε ως δικηγόρος σε δικηγορικά γραφεία και στη συνέχεια ως νομικός συνεργάτης στο Γραφείο του Επιτρόπου Νομοθεσίας. Ακολούθως εργοδοτήθηκε στην Αστυνομία Κύπρου ως νομικός σύμβουλος. Συνέβαλε στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου κατά τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα αστυνομικά θέματα. Παράλληλα συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol ως εθνικός αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το 2004 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε τέσσερις Αρχηγούς Αστυνομίας, ως νομικός σύμβουλος.
Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως Υπεύθυνη του Γραφείου του Υπουργού. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας είχε οριστεί υπεύθυνη για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της Αστυνομίας και του Τμήματος Φυλακών. Είχε ενεργό ρόλο στον καταρτισμό του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Φυλακών. Από τις 30/10/2014 ανέλαβε τη Διεύθυνση των Φυλακών Κύπρου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Europris.

Αρχείο
Τίτλος Ημερομηνία Διεξαγωγής
«Χωρίς Ανάσα» - Ριάνα Κωνσταντίνου Ιούλιος 2021
Ο λόγος… στην Επιστήμη - Δρ. Νικόλα Διέτη & Δρ. Θεανώ Καλαβανά Φεβρουάριος 2021
Επιτυχία: Πόσο πολύ τη θέλεις; - Τασούλα Χατζητοφή Φεβρουάριος 2020
1o Special Edition Shots of Inspiration - Mέρος Α - Μυρτάνη Πιερή - Μέμνια Θεοδώρου - Μενέλαος Μενελάου Νοέμβριος 2019
1o Special Edition Shots of Inspiration - Mέρος Β - Ξένια Λοιζίδου - Γιώργος Ανδρέου - Άννα Κούμα - Κατερίνα Προκοπίου Νοέμβριος 2019
Σταθμοί και στιγμές έμπνευσης ενός ανθρώπου, ενός Οργανισμού - Νίκος Τιμοθέου Σεπτεμβρίος 2019
Αρχίζοντας από τον εσωτερικό μας κόσμο: Μαθήματα από ένα βουνό (Climbing Kilimanjaro) - Χριστίνας O’Neil Απρίλιος 2019
Ανατολή στην Αναρίτα - Χάρης Τσέβης Φεβρουάριος 2019
Από την ιδέα, σε κάτι με αξία - Αργύρης Αργυρού Δεκέμβριος 2018
When life gives you lemons, make a lemonade - Γιούλα Πιτσιάλη Σεπτέμβριος 2018
"Ηγεσία: Επιδρώντας θετικά στους γύρω μας" - Νικόλας Σμυρνάκης Μάιος 2018
"Η Μαγεία της Επιστήμης" - Δρα Μυρτάνη Πιερή Μάρτιος 2018
Design Thinking our life - Μενέλαος Μενελάου Ιανουάριος 2018
Τα δέκα κλειδιά της επιτυχίας και η αλλαγή - Δρ Ζωή Νικολάου Δεκέμβριος 2017
Challenge Accepted - Δρ Μέμνια Θεοδώρου Οκτώβριος 2017
Εσύ τι μάρκα είσαι; Αναπτύσσοντας την προσωπική μας μάρκα - Γιώργος Ζερβίδης Σεπτέμβριος 2017