Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος»

Μεγάλο πρόβλημα για τις τηλεπικοινωνίες ήταν πάντοτε η σφαιρικότητα της γης, η οποία δεν επιτρέπει την οπτική επαφή μεταξύ απομακρυσμένων τοποθεσιών, διότι τα τηλεπικοινωνιακά σήματα μεταδίδονται σε ευθεία γραμμή.

Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας και η δυνατότητα αποστολής τεχνητών δορυφόρων της γης στο διάστημα έδωσε τη λύση. Με την τοποθέτηση τεχνητών δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη γη είναι δυνατή η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη ολόκληρης της γης.

Σε μια προστατευόμενη κοιλάδα, που περιβάλλεται από λόφους, στην περιοχή Κακορατζιάς, βρίσκεται σε λειτουργία από το 1980 ο επίγειος δορυφορικός σταθμός «Μακάριος» της Cyta, με δεκάδες δορυφορικές κεραίες.  Η τοποθεσία εξασφαλίζει την προστασία από παρεμβολές από διάφορα μέσα εκπομπής, όπως ραντάρ, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κ.ά.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση και το ιδανικό κλίμα της Κύπρου με εκτεταμένη ηλιοφάνεια, χαμηλές βροχοπτώσεις και ήπιες θερμοκρασίες διασφαλίζουν σκηνικό βέλτιστων συνθηκών για την παροχή υψηλής ποιότητας δορυφορικών υπηρεσιών, σε εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη, από τις ανατολικές ακτές της Αμερικής μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Επιπρόσθετα, η άρτια υποδομή της Κύπρου και η διασύνδεσή της με διάφορα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών την καθιστούν τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης της Κύπρου και των γειτονικών χωρών με τον υπόλοιπο κόσμο, σε ψηλές ταχύτητες.

Υπηρεσίες

Πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας του δορυφορικού σταθμού «Μακάριος» τη δεκαετία του 1980, ήταν η απευθείας τηλεφωνική και τηλεοπτική σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται σήμερα μέσω των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών.

Πλέον, η Cyta παρέχει ένα ευρύ φάσμα αξιόπιστων και προηγμένων δορυφορικών υπηρεσιών που εξυπηρετεί τη διεθνή αγορά. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, ιχνηλάτηση και έλεγχο δορυφόρων, τηλεμετρία, καθώς και δορυφορικό διαδίκτυο για διασύνδεση με απομακρυσμένες περιοχές.

Επιπλέον, προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας εξοπλισμού και υπηρεσίες που συνδυάζουν δορυφορικές ζεύξεις με διεθνείς καλωδιακές  συνδέσεις, οι οποίες καθιερώνουν τον «Μακάριο» ως αξιόπιστη επιλογή σημαντικών πελατών από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Επιπρόσθετα, μέσω της θυγατρικής της Iris, η Cyta προσφέρει υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης, όπως μόνιμες και περιστασιακές τηλεοπτικές μεταδόσεις και διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου.

Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στους μεγάλους δορυφορικούς οργανισμούς είναι ζωτικής σημασίας για τους πελάτες μας. Τέτοιες υπηρεσίες είναι οι υπηρεσίες τηλεμετρίας και ελέγχου δορυφόρων, που απαιτούν υψηλή διαθεσιμότητα, αξιοπιστία και άμεση ανταπόκριση για χειρισμό προβλημάτων. Άλλου τύπου υπηρεσίες είναι ο εντοπισμός σταθμών εκπομπής που προκαλούν παρεμβολές στις υπηρεσίες. Με τον εντοπισμό των παρεμβολών διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των ζεύξεων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι «τηλελιμένες» μας στον Άγιο Θεόδωρο και στα Πέρα Ορεινής, συμπληρώνουν την απαραίτητη υποδομή για την παροχή αδιάλειπτων υπηρεσιών κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Από την Κύπρο σε Όλο τον Κόσμο

Ο Δορυφορικός Σταθμός «Μακάριος» λειτουργεί ολόχρονα και σε 24ωρη βάση, με προσωπικό που διαθέτει εξειδικευμένη πείρα, τεχνογνωσία και κατάρτιση.

Ακόμη, αποτελεί κέντρο λήψης και συγκέντρωσης του τηλεοπτικού περιεχομένου για την υπηρεσία Cytavision και ακολούθως κόμβος «συναρμολόγησης» του σε ψηφιακό μπουκέτο, που διανέμεται στην αγορά της Κύπρου μέσω του δικτύου της Cyta.

Επίσης, στεγάζει το Κέντρο Ελέγχου όλων των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών, που συνδέουν την Κύπρο με τις γειτονικές χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Cyta στη Διεθνή Αγορά - Καλωδιακή και Δορυφορική Γέφυρα Ανατολής-Δύσης

Η Cyta έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο παροχέα τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο και εκ των σημαντικότερων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα παροχής προϊόντων σύγκλισης σταθερών και κινητών επικοινωνιών, διαδικτύου και πληροφορικής.

Οι δορυφορικές επικοινωνίες αναπτύσσονται και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κόμβου της Cyta στην Ανατολική Μεσόγειο. Το διεθνές δίκτυο περιλαμβάνει τρεις καλωδιακούς σταθμούς προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων, που συνδέουν την Κύπρο με γειτονικές χώρες και τους τρεις δορυφορικούς τηλελιμένες, με επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, επιτυγχάνοντας υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια.

Στα διεθνή μέσα μετάδοσης που διαθέτει η Cyta και η θυγατρική της εταιρεία Iris, περιλαμβάνονται περισσότεροι από 45 επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί, που παρέχουν πρόσβαση στα κυριότερα δορυφορικά συστήματα, όπως EUTELSAT, HYLAS, INTELSAT, ARABSAT και άλλα, τα οποία προσφέρουν εκτεταμένες διασυνδέσεις παγκόσμια.

Στις εγκαταστάσεις τους φιλοξενούνται και πλειάδα άλλων δορυφορικών κόμβων συνεργατών, αξιοποιώντας πλήρως την επίλεκτη γεωγραφική θέση της Κύπρου, μέσω των υποθαλάσσιων οπτικών διασυνδέσεων και της δορυφορικής αναμετάδοσης μεταξύ Ινδικού και Ατλαντικού Ωκεανού.

Δορυφορικό Πιάτο-Γίγαντας από το 1980

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η δορυφορική κεραία διαμέτρου 32 μέτρων, με την επωνυμία «Μακάριος 1», ορατή από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, η οποία εγκαταστάθηκε το 1980, συνδέοντας για πρώτη φορά την Κύπρο με τον υπόλοιπο κόσμο με απευθείας τηλεφωνικές συνδέσεις.

Ευρυζωνικό Διαδίκτυο μέσω Δορυφόρου

Η Cyta διατηρεί συνεργασία με Δορυφορικούς Οργανισμούς και εταιρείες για παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου μέσω δορυφόρου σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας έτσι τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω της περιορισμένης κάλυψης από το ενσύρματο δίκτυο.

Οι νέες τεχνολογίες που προσφέρουν οι ευρυφασματικοί δορυφόροι καλύπτουν την επιφάνεια της γης με μικρές κυψέλες, επαναχρησιμοποιώντας το διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων. Έτσι επιτυγχάνεται δραματική αύξηση του όγκου δεδομένων που μπορεί ο δορυφόρος να μεταδώσει προς τους συνδρομητές στη γη.

Δορυφόροι Μεσαίας Τροχιάς Έρευνας και Διάσωσης (MEOSAR)

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη λειτουργεί δίκτυο τριών επίγειων σταθμών για παροχή υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης, στο Δορυφορικό Σταθμό «Μακάριος» στην Κύπρο, στη Νορβηγία και στις Κανάριους Νήσους. Ο συντονισμός και εποπτεία διεκπεραιώνεται από το Κέντρο Ελέγχου στη Γαλλία.

Ο κάθε επίγειος σταθμός ανιχνεύει και εντοπίζει σήματα έκτακτης ανάγκης, που εκπέμπονται από ραδιοφάρους σε όλη την Ευρώπη και τα γύρω ύδατα της, τα οποία αναμεταδίδονται από πολλούς δορυφόρους έρευνας και διάσωσης.

Ο ακριβής εντοπισμός της θέσης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες προκύπτουν με την ορθή επεξεργασία των σημάτων κινδύνου και προωθούνται στο οικείο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών για ανάληψη δράσης.

Υποβρύχια Καλωδιακά Συστήματα

Τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα της Cyta χρησιμοποιούνται τόσο για συνδέσεις της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο, όσο και για συνδέσεις μεταξύ χωρών. Αποτελούνται από τερματικό εξοπλισμό, που βρίσκεται εγκατεστημένος στους καλωδιακούς σταθμούς, από το χερσαίο καλώδιο που εκτείνεται από τον καλωδιακό σταθμό μέχρι το φρεάτιο παραλίας, καθώς και από το υποβρύχιο μέρος, μέσω του οποίου συνδέεται ο τερματικός εξοπλισμός στα δύο άκρα.

Η Κύπρος διαθέτει απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι συνδέσεις εκτείνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη και κατ’ επέκταση σε όλο τον κόσμο μέσω δικτύων άλλων χωρών/οργανισμών, με βάση ισχύουσες συμφωνίες.

Cytavision

Στο Δορυφορικό Σταθμό «Μακάριος» βρίσκεται επίσης εγκατεστημένη η Ψηφιακή Πλατφόρμα Τηλεόρασης Cytavision. Με μικρές δορυφορικές κεραίες γίνεται λήψη από δορυφόρους 80 περίπου τηλεοπτικών καναλιών σε διάφορες θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, παιδικά, ταινίες, ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγία, μουσική και αθλητισμό. Στη συνέχεια, αφού τύχουν επεξεργασίας, σχηματίζουν το ψηφιακό μπουκέτο, που μεταδίδεται σε όλη την Κύπρο μέσω του δικτύου της Cyta.  

Πιστοποίηση του Δορυφορικού Σταθμού «Μακάριος»

Το 2020, η Cyta κατάφερε να επιτύχει πλήρη Πιστοποίηση του Δορυφορικού Σταθμού «Μακάριος» στο ανώτατο επίπεδο Tier 4, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Πιστοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τηλελιμένων (WTA). Η πιστοποίηση έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση και προώθηση αριστείας στις δορυφορικές επικοινωνίες και ειδικότερα στις δορυφορικές υπηρεσίες που παρέχονται από επίγειους δορυφορικούς σταθμούς.

Ο «Μακάριος» είναι ένας από τους 16 σταθμούς στον κόσμο που έχουν καταφέρει να πιστοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο και ο μόνος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που κατέχει αυτή τη διάκριση.

Δες αφιέρωμα στον Δορυφορικό Σταθμό

Φιλμάκι του 1978, από τον ψηφιακό Ηρόδοτο του ΡΙΚ, αφιερωμένο στις εργασίες εγκατάστασης του Δορυφορικού Σταθμού «Μακάριος»

Φιλμάκι του 1980, από τον ψηφιακό Ηρόδοτο του ΡΙΚ, που προβλήθηκε μετά τη Λειτουργία του Δορυφορικού Σταθμού «Μακάριος»

Η εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» με τη δημοσιογράφο Όλγα Κωνσταντίνου στις εγκαταστάσεις του Δορυφορικού Σταθμού «Μακάριος».