Ανακύκλωση Κινητών Τηλεφώνων

Δώσε ζωή στο παλιό σου κινητό. Ανακύκλωσε το!

Με το μήνυμα «Δώσε ζωή στο παλιό σου κινητό. Ανακύκλωσε το!» και στόχο να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην προστασία του περιβάλλοντος εγκαινιάζουμε στην Κύπρο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και άλλου τερματικού εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καλύπτει κινητά τηλέφωνα και συναφή εξοπλισμό και εξαρτήματα, αξεσουάρ, όπως φορτιστές, handsfree, car kits και άλλο τερματικό εξοπλισμό όπως σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα, αυτομάτους τηλεφωνητές.

Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει τη συμμετοχή του κοινού στην ανακύκλωση τηλεφώνων και αφετέρου, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.

Τι σημαίνει το σύμβολο αυτό;
Μπορεί να είδατε το σύμβολο αυτό πάνω σε προϊόντα, στους οδηγούς χρήσης τους ή στη συσκευασία τους. Το σύμβολο αυτό μας υπενθυμίζει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα (που μπορεί να είναι ηλεκτρικός ή ηλεκτρονικός εξοπλισμός ή μπαταρία) δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα σκουπίδια του σπιτιού, αλλά να συλλέγονται ξεχωριστά, όταν δεν τα χρειαζόμαστε πια, ώστε να προωθούνται για περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση.

Έχεις στο σπίτι παλιά κινητά και σταθερά τηλέφωνα και άλλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό;

Μην τα ρίχνεις στα σκουπίδια! Μολύνουν το περιβάλλον!

Τα κινητά τηλέφωνα και τα αξεσουάρ τους πχ φορτιστές, handsfree, car kit κλπ, τα σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα, οι αυτόματοι τηλεφωνητές είναι ηλεκτρονικός εξοπλισμός και με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται η απόρριψή τους μαζί με τα άλλα οικιακά σκουπίδια.

Τα προϊόντα αυτά, όπως και όλα τα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπορούν να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στα σκουπίδια μπορεί να μολύνει το φυσικό περιβάλλον (υπόγεια ύδατα, χώμα) και στη συνέχεια, μέσω της τροφικής αλυσίδας, να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία.

Εφόσον εμείς και το περιβάλλον αποτελούμε αδιάσπαστη αλυσίδα, αν ρίχνουμε ηλεκτρονικό εξοπλισμό στα σκουπίδια μας και στη φύση, μπορεί να βλάψουμε ανεπανόρθωτα τόσο την υγεία μας, όσο και την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Τώρα σου δίνουμε την ευκαιρία να δώσεις ζωή στο παλιό σου κινητό.

Μην τα κρατάς στα συρτάρια!

Τα κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζεσαι πια αλλά λειτουργούν ή μπορούν να διορθωθούν έχουν αξία. Αν τα φυλάξεις για καιρό χάνουν την αξία τους.

Ρίξε τα παλιά σου κινητά σε ένα κάδο ανακύκλωσης της Cytamobile-Vodafone.

Προστάτευσε το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία

Με την ανακύκλωση των προϊόντων αυτών, αποτρέπουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος και δίνουμε μια δεύτερη ζωή στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, όπως το πλαστικό και τα μέταλλα, τα οποία μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων προϊόντων. Αποφεύγουμε έτσι τη δημιουργία σκουπιδιών και εξοικονομούμε πόρους όπως ενέργεια, χημικά, μέταλλα.

Βοήθα φιλανθρωπικούς οργανισμούς

Η Cytamobile-Vodafone χρησιμοποιεί τα έσοδα για να στηρίζει επιλεγμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Όσο πιο καινούργια είναι τα κινητά τηλέφωνα που επιστρέφονται, τόσο πιο μεγάλη είναι η αξία τους και επομένως και το όφελος για τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η Cyta και η Cytamobile-Vodafone δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από την επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση των προϊόντων αυτών.

Που μπορείς να τα επιστρέψεις;

Μπορείς να επιστρέψεις τα παλιά κινητά και τα αξεσουάρ τους που δεν χρειάζεσαι πια σε όλα τα καταστήματα του Δικτύου Πωλήσεων Cyta (Cytashop, Aeliotis, Soundtech, Hadjimitsis, Smart Com) και στα κτίρια της Cyta όπου έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή τους.

Μπορείς να επιστρέψεις τα παλιά σταθερά τηλέφωνα και άλλο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που δεν χρειάζεσαι σε όλα τα καταστήματα Cytashop όπου έχουν εγκατασταθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή τους.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους πελάτες της Cytamobile-Vodafone και της Cyta, αλλά και για όλους τους πολίτες, φίλους του περιβάλλοντος.

Αν χρειάζεσαι νέο κινητό πάρε ανακυκλωμένο

Για σένα που νοιάζεσαι για το περιβάλλον, προτείνουμε να δεις τη νέα σειρά οικολογικών κινητών GreenHeart™ της Sony Ericsson που διατίθενται σε ειδικές τιμές στα Cytashop.

Η νέα γκάμα των πρωτοποριακών αυτών κινητών σχεδιάστηκε για να είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη όλο τον κύκλο ζωής του τηλεφώνου: σχεδιασμό, παραγωγή, μεταφορά και ανακύκλωση. Για την παραγωγή των τηλεφώνων GreenHeart™ χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα πλαστικά και είναι βαμμένα με υδατοδιαλυτό χρώμα.

Επίσης, για περιορισμό της χρήσης χαρτιού, έχουν αντικατασταθεί πλήρως τα έντυπα εγχειρίδια με ηλεκτρονικά εγχειρίδια, ο φορτιστής των κινητών GreenHeart™, γίνεται «πράσινος» και η συσκευασία των κινητών βελτιστοποιήθηκε, έγινε μικρότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Ποια είδη εξοπλισμού μπορείς να επιστρέψεις;

Μπορείς να επιστρέψεις κινητά τηλέφωνα και όλα τα αξεσουάρ τους (π.χ. φορτιστές, handsfree, car kit κλπ) σταθερά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα, αυτόματους τηλεφωνητές κ.α.

Τι γίνεται μετά;

Τον εξοπλισμό αυτό συλλέγει από τα Cytashop και τα καταστήματα του Δικτύου Πωλήσεων Cyta, εταιρία που είναι κατάλληλα αδειοδοτημένη από το κράτος, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Η εταιρία διαχωρίζει και προωθεί τον εξοπλισμό για επαναχρησιμοποίηση, επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση, ή ανακύκλωση. Η εταιρία αυτή, όπως και η Cyta, ακολουθεί τη βασική περιβαλλοντική αρχή που υπαγορεύει πρώτα να μειώνουμε τις ποσότητες των αποβλήτων, μετά να επαναχρησιμοποιούμε ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και τέλος να ανακυκλώνουμε τα υπόλοιπα.

Συμβουλές

Προτού επιστρέψεις το παλιό σου τηλέφωνο:

  • Επιβεβαιώσου ότι έχεις μεταφέρει όλα τα προσωπικά σου δεδομένα από το παλιό στο νέο σου κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σου.
  • Διάγραψε όλα τα προσωπικά δεδομένα που είναι φυλαγμένα στο κινητό σου όπως τις επαφές σου, προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα κ.α.
  • Αφαίρεσαι την κάρτα SIM και το memory card (εάν υπάρχει).

Η Cyta και οι συνεργάτες της δεν φέρουν καμία ευθύνη αναφορικά με την απώλεια ή αντικατάσταση ή άλλως πως καρτών SIM ή memory cards ή για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που παραμένουν στον εξοπλισμό που επιστρέφεται.

Η Ευθύνη της Cyta για το Περιβάλλον

Η Cyta, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση, που σέβεται το περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να λειτουργεί ως ένας περιβαλλοντικά υπεύθυνος οργανισμός.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Cyta σαν Οργανισμός συμμετέχει ως μέλος στα μη-κερδοσκοπικά συλλογικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων:

  • WEEE Ηλεκτροκύκλωση Κύπρου Λτδ, για ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό,
  • ΑΦΗΣ Κύπρου Λτδ, για φορητές μπαταρίες οικιακού τύπου, και
  • Green Dot Cyprus Ltd, για συσκευασίες.

Σε όλα τα Cytashop υπάρχουν επίσης κάδοι της ΑΦΗΣ Κύπρου Λτδ, όπου μπορείς να επιστρέψεις τις παλιές σου φορητές μπαταρίες, επαναφορτιζόμενες ή μη για ανακύκλωση.