Η ιστορία του Joey και της Μαριλένας

Ο Joey ήταν κουτάβι όταν βρέθηκε στην Πάφο. Τον μάζεψαν εργαζόμενοι του Δημαρχείου Πάφου και τον μετέφεραν στα κοινοτικά κλουβιά για έναν μήνα μέχρι να τον πάρει κάτω από την φροντίδα της η φιλοζωική οργάνωση Freedom Angels Animal Rescue.  Υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, αλλά τον επέστρεψαν πίσω μετά από μερικούς μήνες. 

Ο Joey ήταν μόλις έντεκα μηνών όταν η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus» τον επέλεξε για να τον εκπαιδεύσει και να τον αναθέσει στη κηδεμονία της Μαριλένας, η οποία είχε αποταθεί κοντά τους μετά που πληροφορήθηκε για το έργο τους. Σήμερα ο Joey είναι δύο χρονών. 

Από τον Δεκέμβριο του 2020 ο Joey με τη Μαριλένα έγιναν οικογένεια. Παράλληλα εκπαιδεύεται από τη Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus». 
Η εκπαίδευση γίνεται στον χώρο της Μαριλένας, η οποία συμμετέχει ενεργά σε αυτή.

Η Μαριλένα είναι 26 χρονών και αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας από μικρή ηλικία.  Για τη Μαριλένα, ο φόβος μίας ενδεχόμενης επιληπτικής κρίσης περιορίζει την ανεξαρτησία και αυτονομία της, αφού πάντα δίπλα της πρέπει να έχει κάποιο άλλο πρόσωπο.  Πολλές φορές απομονώνεται γιατί νιώθει φόβο, αμηχανία και άγχος στη σκέψη να πάθει μια κρίση μπροστά σε κόσμο.  Νιώθει απογοητευμένη γιατί η κατάσταση αυτή της στερεί το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στην κοινωνικοποίηση και στην επικοινωνία. Με τον Joey στη ζωή της, την εκπαίδευσή του και την ανάπτυξη της μεταξύ τους επικοινωνίας, η Μαριλένα αποκτά περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητά της και βελτιώνεται ο τρόπος που λειτουργεί και επικοινωνεί.

Τι είναι ο Σκύλος - Βοηθός και τι μπορεί να προσφέρει;

Ο Σκύλος - Βοηθός ορίζεται ως ο εκπαιδευμένος ή εκπαιδευόμενος σκύλος για άτομα με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες.  Οι Σκύλοι - Βοηθοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού βάσει της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ελεύθερης πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες. Ο Σκύλος - Βοηθός αναγνωρίζεται από την ειδική ζώνη γύρω από τον λαιμό και το στήθος του, στην οποία αναγράφεται «ASSISTANCE DOG» και από τα απαραίτητα πιστοποιητικά του.

Η εκπαίδευση των Σκύλων - Βοηθών προσαρμόζεται και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή/κηδεμόνα του σκύλου που έχει την πάθηση.  Για παράδειγμα, τα Σκυλιά - Βοηθοί των ατόμων με επιληψία εκπαιδεύονται, ώστε τις περισσότερες φορές να μπορούν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με το άτομο και να το προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη κρίση. 

Επιπλέον, οι Σκύλοι -Βοηθοί ενδυναμώνουν με την παρουσία τους την ψυχολογία του ατόμου με πάθηση, βοηθούν στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής του, στη μείωση του άγχους και του φόβου, προσφέροντας του μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός σπιτιού.

Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων - Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus»

Η Σχολή Εκπαίδευσης Σκύλων - Βοηθών «Assistance Dogs Cyprus» εστιάζει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες.
Συγκεκριμένα, εκπαιδεύουν σκυλιά τα οποία στο τέλος της εκπαίδευσης πιστοποιούνται.

Καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς εκπαίδευσης:

  • Για άτομα με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες
  • Για άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής
  • Για άτομα με επιληψία ή διαβήτη (προειδοποίηση κρίσεων)
  • Για άτομα που χρειάζονται συναισθηματική στήριξη (emotional support dogs)

Η σχολή εκπαιδεύει χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, σωματικής ή ψυχολογικής. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους εκπαίδευσης, οι οποίες στηρίζονται στη θετική επιβράβευση.

Η ομάδα της «Assistance Dogs Cyprus» πιστεύει ότι πολλά σκυλιά στην Κύπρο τα οποία έχουν εγκαταλειφτεί, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες για να εκπαιδευτούν ως Σκύλοι - Βοηθοί.  Για τον λόγο αυτό, η εξεύρεση ενός υποψήφιου Σκύλου - Βοηθού γίνεται από τα καταφύγια της Κύπρου, έτσι ώστε να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα σκυλιά, τα οποία με την κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα μπορούν να διαπρέψουν ως Σκύλοι - Βοηθοί και να γίνουν «φύλακες-άγγελοι» για άτομα με προβλήματα υγείας.

Ο ρόλος της Cyta

H Cyta φέρνει στο φως την περίπτωση του Joey και της Μαριλένας, θέλοντας να αναδείξει τη δύναμη που έχει η επικοινωνία μεταξύ των δύο στο να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα της Μαριλένας, με τρόπο που να μπορεί η ίδια να λειτουργεί και να επικοινωνεί καλύτερα.

Γι’ αυτό αποφάσισε να διαθέσει σε όλα τα καταστήματά της αριθμό αξεσουάρ για smartphones, αρχίζοντας από το συμβολικό ποσό των €3 μόνο. Ολόκληρο το ποσό από την κάθε αγορά θα διατεθεί για την εκπαίδευση του Joey, Σκύλου - Βοηθού για τη νεαρή Μαριλένα.

Επιπλέον, σε μια προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τη σημασία που έχει η ελεύθερη πρόσβαση παντού ατόμων που συνοδεύονται από τέτοιους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ανοίγει τις πόρτες της και καλωσορίζει τους Σκύλους-Βοηθούς και Σκύλους-Οδηγούς σε όλα της τα καταστήματα παγκύπρια!

Ευχαριστίες στην εκπομπή «Κοίτα με στα μάτια!» για το αφιέρωμα και στο ΡΙΚ για την παραχώρηση του βίντεο.

Καταστήματα συνεργατών μας, άνοιξαν τις πόρτες τους και καλωσορίζουν Σκύλους-Βοηθούς και Σκύλους-Οδηγούς.
Ευχαριστίες στις πιο κάτω εταιρείες του Δικτύου Μεταπωλητών της Cyta που στηρίζουν την όλη πρωτοβουλία.

Η δράση ολοκληρώθηκε. Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε την προσπάθεια μας.

Ολοκληρώθηκε η δράση "Ο Joey εκπαιδεύεται για να γίνει Σκύλος-Βοηθός για τη νεαρή Μαριλένα". Σας ευχαριστούμε που στηρίξατε την προσπάθειά μας και βοηθήσατε να διατεθούν 2,207 παλαιά αξεσουάρ για smartphone σε συμβολική τιμή, συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό ποσό για την εκπαίδευση του Joey. Η επιταγή παραδόθηκε στη Μαριλένα, τον Μάιο του 2022. Η εκπαίδευση του Joey συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα. Αυτό όμως που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα που συνοδεύονται από Σκύλους-Βοηθούς ή Σκύλους-Οδηγούς θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση παντού. Εμείς στη Cyta κάναμε την αρχή, ανοίγοντας τις πόρτες σε όλα τα καταστήματα μας παγκύπρια και στέλνοντας το μήνυμα με τη βοήθεια των ΜΜΕ και συνεργατών μας.

...γιατί η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων!