Χρονολογική Εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών και σημεία σταθμοί στην πορεία της Cyta

1997 Εισαγωγή της “Υπηρεσίας ISDN” (Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών).

1999 Τίθεται σε λειτουργία το Υποβρύχιο Καλωδιακό Σύστημα Οπτικών Ινών LEV, που συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ και την Ιταλία.

Εισαγωγή “Υπηρεσίας Φωνοταχυδρομείου” στη Σταθερή Τηλεφωνία.

Έναρξη παροχής της “Προπληρωμένης Υπηρεσίας Κινητής Τηλεφωνίας”, με την εμπορική επωνυμία SYMPHONY.

Έναρξη των εργασιών της εταιρείας “IRIS Gateway Satellite Services Limited”, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της DIGIMED, θυγατρικής εταιρείας της ΑΤΗΚ και της βρετανικής εταιρείας “Merlin Communications International”. Η IRIS προσφέρει υπηρεσίες διασύνδεσης δορυφορικών συστημάτων και διευκολύνσεις οπτικής διασύνδεσης, με δυνατότητα κάλυψης της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Πλήρης Ψηφιακοποίηση του Δικτύου της ΑΤΗΚ.

Τίθεται σε πλήρη λειτουργία το Υποβρύχιο Καλωδιακό Σύστημα Οπτικών Ινών SEA-ME-WE 3, που συνδέει τη Βόρεια Ευρώπη με την Άπω Ανατολή και την Αυστραλία (38.000 χλμ.). Η Κύπρος είναι συνιδιοκτήτης του συστήματος μαζί με άλλες 92 χώρες.

2000 Εισαγωγή της υπηρεσίας “CYTANET για Όλους”.

Εισαγωγή της “Υπηρεσίας Γραπτών Μηνυμάτων “ (SMS) μέσω της Υπηρεσίας Κινητής Τηλεφωνίας cytagsm.

Εισαγωγή της υπηρεσίας CytaW@P.

Εισαγωγή των υπηρεσιών Frame Relay και ATM.

Εισαγωγή της “Προπληρωμένης Υπηρεσίας Κινητής Τηλεφωνίας” με την εμπορική επωνυμία soeasy.

2001 Ίδρυση της εταιρείας BesTel Communications Ltd, η οποία αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ΑΤΗΚ και της ΖΤΕ Corporation, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακής υποδομής στην Κίνα. Η BesTel Comms παρέχει στο εξωτερικό ολοκληρωμένες λύσεις υψηλού επιπέδου.

Εισαγωγή της “Υπηρεσίας i-choice”, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να έχουν συνεχή σύνδεση και σταθερή μηνιαία χρέωση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπως το “Γρήγορο Διαδίκτυο”. Η δύναμη πίσω από την υπηρεσία i-choice είναι η τεχνολογία του ψηφιακού συνδρομητικού εξοπλισμού DSL (Digital Subscriber Line).

Η ΑΤΗΚ υιοθετεί την επωνυμία CytaGlobal για τις διεθνείς της δραστηριότητες, στοχεύοντας σε πιο δυναμική παρουσία στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό σκηνικό, αλλά και σε καλύτερη προώθηση των διεθνών τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών της.

Τίθεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία το υποθαλάσσιο περιφερειακό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών στη Μαύρη Θάλασσα γνωστό ως BSFOCS (Black Sea Fibre Οptic Cable System). Η ΑΤΗΚ, που συμμετέχει στο σημαντικό αυτό έργο ως συνιδιοκτήτης, έχει επιλεγεί ως ο εμπορικός διαχειριστής του συστήματος.

Εφαρμογή νέου “Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης”, σύμφωνα με το οποίο οι υφιστάμενοι εξαψήφιοι αριθμοί μετατρέπονται σε οκταψήφιους.

Νέα υπηρεσία διαδικτύου NetRunner.

Νέα Υπηρεσία Περιαγωγής, Cytanet Internet Roaming, σε όλο τον κόσμο από την Cytanet.