Γίνε πρότυπο ψηφιακού γονιού

Γίνε πρότυπο ψηφιακού γονιού
Καθοδήγησε τα παιδί σου στον ψηφιακό κόσμο όπως ακριβώς κάνεις και στον πραγματικό κόσμο (ακόμα κι αν μερικές φορές αισθάνεσαι πως ο γιος σου ή η κόρη σου είναι, στο σπίτι, ο ειδικός στην τεχνολογία!
Κάνε μια δοκιμή με κάποιες από τις τεχνολογίες με τις οποίες ψυχαγωγείται το παιδί σου. «Κατέβασε» μουσική, φτιάξε ένα προφίλ στο Facebook ή παίξε ένα παιχνίδι στο Nintendo Wii του παιδιού σου.
Αντάλλαξε κάποιες ιδέες με φίλους και συγγενείς (ίσως και γονείς των φίλων του παιδιού σου) για το πώς βοηθούν τα δικά τους παιδιά να χειριστούν τον ψηφιακό τους κόσμο, και ίσως πάρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς την τεχνολογία ως μπέιμπι σίτερ. Όλοι το κάνουμε κάποιες φορές, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις τι κάνει το παιδί σου. Μην φοβάσαι να θέσεις όρια και κανόνες, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά. Η διαδικτυακή τους υπόληψη θα τα ακολουθεί για πάντα, άρα δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να γίνει η αρχή.
Εκμεταλλέψου στο μέγιστο τα «built-in tools», όπως τις επιλογές Parental Contols, SafeSearch (Γονικοί Έλεγχοι, Ασφαλής Αναζήτηση) και τους ελέγχους απορρήτου (privacy controls). Υπενθύμισε στα μεγαλύτερα αδέρφια ότι κάποιοι ιστότοποι (websites) και συσκευές (devices) ίσως δεν ενδείκνυνται για το μικρότερό τους αδελφό ή αδελφή, και ζήτησε τους να έχουν το νου τους σε σχέση μ’ αυτά.
Κάνε τα ψηφιακά θέματα μέρος της καθημερινής συζήτησης και μην διστάσεις να μιλήσεις σε εφήβους για δύσκολα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η αποστολή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο (sexting) και η παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright infringement).
Επικοινώνησε διαρκώς. Δείξε στο παιδί σου πως κατανοείς πόσο σημαντική είναι γι’ αυτό η τεχνολογία και διαβεβαίωσε το ότι μπορεί να έρθει σε σένα για οτιδήποτε του γεννά ανησυχία στον ψηφιακό του κόσμο.