Η ιστορία ενός μαγικού κουτιού
Πόσο άλλαξε ένα... κουτί τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε, ενημερωνόμαστε κι επικοινωνούμε από το 1927; Πώς φτάσαμε από τα τεραστίων διαστάσεων και βαριά κουτιά με τα σεμεδάκια, να συζητούμε για τρισδιάστατες τηλεοράσεις; Η ιστορία της τηλεόρασης κρατάει κάτι λιγότερο από έναν αιώνα, αλλά έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για πάντα.
Όλα ξεκίνησαν το 1927, όταν ο 21χρονος εφευρέτης Philo Taylor Farnsworth έφτιαξε ένα σύστημα που κατέγραφε κινούμενες εικόνες. Το πρώτο κανονικής διάρκειας πρόγραμμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ήταν το “The Queen’s Messenger”. Το 1929 παρουσιάστηκαν στο αμερικάνικο κοινό οι πρώτες τηλεοράσεις που φυσικά έδειχναν μόνο ασπρόμαυρη εικόνα.
Το 1938 εμφανίστηκε η πρώτη ηλεκτρονική τηλεόραση στην αγορά. Πολύ σύντομα, οι διαφημιστές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα μέσο που μπορεί να το εκμεταλλευτούν για να έχουν πρόσβαση σε πολλά και διαφορετικά κοινά. Το 1941 λοιπόν, μεταδίδεται η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση, στο NBC, η οποία παρουσίαζε ένα ρολόι Bulova.
Μπορεί σήμερα να έχουμε με το πάτημα ενός κουμπιού έναν ολόκληρο κατάλογο από διαφορετικά κανάλια και προγράμματα για να διαλέξουμε ό,τι τραβάει η όρεξή μας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Τα προγράμματα ήταν λίγα και σε πολύ συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Το πρώτο sitcom της τηλεόρασης ήταν το Pinwright’s Progress, το οποίο έπαιζε στην αγγλική τηλεόραση από το 1946 μέχρι το 1947. Ακολούθησαν σειρές-σύμβολα όπως το I love Lucy, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την τηλεόραση που βλέπουμε σήμερα και το περιεχόμενό της, από τις ειδήσεις μέχρι αθλητικούς αγώνες και από παιδικά προγράμματα μέχρι σειρές και ταινίες. Το 1946 ήρθε και το πρώτο παιδικό πρόγραμμα το Children’s Hour από το BBC και ακολούθησαν το 1950 τα πρώτα κινούμενα σχέδια τα Crusader Rabbit.
Το 1948 άρχισε ο πόλεμος του τηλεκοντρόλ με το πρώτο να ονομάζεται tele zoom και έκανε ακριβώς αυτό, zoom στην εικόνα. Το πρώτο τηλεκοντρόλ, με το οποίο μπορούσε κάποιος να αλλάξει κανάλια και να ανοιγοκλείνει την τηλεόραση κυκλοφόρησε το 1955 από τη Zenith.
Το κουτί πήρε επιτέλους χρώμα το 1953, με την RCA να γίνεται η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε την πρώτη ηλεκτρονική, έγχρωμη τηλεόραση. Στην Κύπρο δεν αργήσαμε καθόλου να φτάσουμε τις εξελίξεις. Την 1η Οκτωβρίου 1957 άρχισε η ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης, με την εκπομπή προγράμματος από την τότε Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία (νυν Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου).
Μέσα σε λίγα χρόνια ο κόσμος είχε βάλει για τα καλά στη ζωή του την τηλεόραση. Το 1972 στις ΗΠΑ οι πωλήσεις των έγχρωμων τηλεοράσεων ξεπέρασαν τις ασπρόμαυρες.
Με την κυκλοφορία της πρώτης LCD τηλεόρασης από την Casio, το 1983, το τηλεοπτικό θέαμα πλέον αναβαθμίζεται και οι θεατές άρχισαν να έχουν απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας. Το 1990, αρχίζει το τέλος της αναλογικής τηλεόρασης, αφού ανακοινώνεται η πρώτη ψηφιακή τηλεόραση, από την General Instrument.
Πίσω στα δικά μας, το 1992, αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ιδιωτικό κανάλι στην Κύπρο, ο Λόγος, στις 26 Απριλίου. Το 2004 μπαίνει στη ζωή των Κύπριων τηλεθεατών η MiVision, η οποία το 2008 μετονομάστηκε σε Cytavision. Από την 1η Ιουλίου 2011, όλα τα κανάλια της Κύπρου εκπέμπουν ψηφιακά.
Ακριβώς 80 χρόνια μετά την πρώτη τηλεόραση, το 2007 κυκλοφορεί η HP MediaSmart, η πρώτη Smart TV και τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής. Την ίδια χρονιά, η Netflix μετατρέπεται σε υπηρεσία streaming.
Το 2019 η πλατφόρμα της Cytavision αναβαθμίζεται προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στους συνδρομητές της, με σημαντικότερη την εφαρμογή CytavisionGo. Οι θεατές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα από τις φορητές τους συσκευές και παντού!
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2022. Από τις 4 Νοεμβρίου, η Cytavision απέκτησε το δικό της TV App, το πρώτο στο είδος του για τα κυπριακά δεδομένα, στο οποίο μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαμβάνουν κορυφαίο θέαμα, με αξεπέραστη εμπειρία θέασης. Γιατί όσο κι αν αλλάζει η τηλεόραση, εμείς προσαρμοζόμαστε μαζί της και βρίσκουμε νέους τρόπους να χαλαρώνουμε, να ψυχαγωγούμαστε, να διασκεδάζουμε, να ενημερωνόμαστε και να επιμορφωνόμαστε μαζί της!