Ξένια Λοιζίδου

www.facebook.com/xenia.loizidou.9

Τίτλος Ομιλίας:
Το παιδί, το ποτάμι και άλλες ιστορίες για τα αυτονόητα και τα ανόητα!

Περιγραφή

Αντιστίξεις: άσπρο – μαύρο, μέρα – νύχτα, καλό - κακό. Είναι τα όρια πάντα καθαρά; Ποια τα αυτονόητα και ποια τα ανόητα; Γιατί ήρθαν οι μέδουσες, ενώ έφυγαν οι μέλισσες; Πόσο μπατάρει προς Νότο η Κύπρος; Ανυψώνεται η στάθμη της θάλασσας γύρω από το νησί μας; Κλιματική αλλαγή, περιοχές Natura 2000 κι εμείς καλώς σας βρήκαμε! Τελικά, ποιος πετάει παιδάκια στο ποτάμι;

Βιογραφικό

Η Ξένια Ι. Λοϊζίδου μεγάλωσε στην Πάφο. Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με MSc, DIC από το Imperial College του Λονδίνου στην Ακτομηχανική και διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα τη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των κοινόκτητων πόρων. Βασικά αντικείμενα της ερευνητικής και επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι η παράκτια και θαλάσσια δυναμική, η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και της παράκτιας μορφολογίας, η κλιματική αλλαγή, η υποστήριξη της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων, η πολιτική και οι στρατηγικές σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς και η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ομάδες ειδικών. Έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Τον Σεπτέμβριο ανακηρύχθηκε Πρέσβειρα των Μεσογειακών Ακτών 2019. Συγκαταλέγεται στους πρώτους επιστήμονες στην Ευρώπη που αντιλήφθηκαν το πρόβλημα των σκουπιδιών της θάλασσας, πριν από 15 χρόνια, και ασχολήθηκαν με αυτό, καθώς και με το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων στις παράκτιες περιοχές από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Έχει δουλέψει σε πέραν των 50 χωρών, στις θάλασσες του κόσμου. Έχει έντονη συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών, στην Κύπρο και την Ευρώπη, με πολυετή εθελοντική και ακτιβιστική δράση.

Διδάσκει, κάνει διαλέξεις, δουλεύει στο πεδίο, συλλέγει δεδομένα, κάνει καταδύσεις. Κινείται συνεχώς. Είναι μητέρα δύο εφήβων κοριτσιών: της Λήδας και της Μαρίας.