Cyta Smartcity Open Day

Cyta Smartcity Open Day - Ένας τεχνολογικός μαραθώνιος για “έξυπνες πόλεις” στη Cyta

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta, η ημερίδα Cyta Smartcity Open Day.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη και συζήτηση καλών πρακτικών για τις έξυπνες πόλεις και η παρουσίαση της δράσης του μαραθωνίου Cyta Smartcity Crowdhackathon, ο οποίος θα διεξαχθεί στα Κεντρικά Γραφεία της Cyta μεταξύ 23 και 25 Φεβρουαρίου 2018, με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy. Στο Cyta Smartcity Open Day συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πλήθος από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), στελέχη εταιρειών και οργανισμών που έχουν ενδιαφέρον σε θέματα που σχετίζονται με τις έξυπνες πόλεις, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Κουλίας, Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών της Cyta, καθώς και ο κ. Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Επίσης, την ημερίδα Cyta Smartcity Open Day χαιρέτισε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο  Επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Ιδεών της Cyta, κ. Χρίστος Χρίστου, με αφορμή τη στήριξη του Cyta Smartcity Crowdhackathon, παρουσίασε το έργο και τους στόχους του Κέντρου. Στο επίπεδο της παρουσίασης του μαραθωνίου Cyta Smartcity Crowdhackathon, ο κ. Γεώργιος Καραμανώλης, CTO/CIO και Συνιδρυτής της Crowdpolicy, παρουσίασε τη διαδικασία και τις διεθνείς τάσεις. Ο κ. Γιάννης Τσιάμης, Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, Μέλος ΔΣ ΕΕΤΑΑ ΑΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μίλησε για την εμπειρία του στο Crowdhackathon City Challenge στην Ελλάδα και τα επόμενα βήματα του Smartcity Accelerator. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, τα στελέχη της Cyta κ. Κώστας Πάντζιαρος και κα Τασούλα Καμένου παρουσίασαν τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται από τον Οργανισμό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Cyta Smartcity Open Day αναπτύχθηκε δημιουργική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν η κα Χάρις Θεοχάρους, Λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο  Δήμο Λευκωσίας και Συντονίστρια του έργου RISE – Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies, η οποία μίλησε για το έργο, και η κα Κωνσταντίνα Λορτζιέ, Υπεύθυνη Στρατηγικής Έξυπνης Πόλης Δήμου Λευκωσίας (Μηχανικός/Ενεργειακός Ελεγκτής), με θέμα ''Λευκωσία -Έξυπνη Πόλη''.

Στο Cyta Smartcity Open Day αναδείχθηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ως βασικός παράγοντας επιτυχίας για την υλοποίηση δράσεων για τις έξυπνες πόλεις. Ο κ. Δημήτρης Παπαλλής, Manager IT Governance, DT & Business Development, Information Technology Services, παρουσίασε τη δημιουργία νέων υπηρεσιών με την διάθεση των APIs της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, Γενικός Διευθυντής και ο κ. Χρήστος Χρήστου, Σύμβουλος για Αστική Ανάπτυξη, ΑΤManagement, παρουσίασαν το χρηματοδοτικό εργαλείο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων (ΟΧΕ) για αστική ανάπτυξη και καλές πρακτικές υλοποίησης από την Ελλάδα, ενώ ο κ. Χάρης Γκούλιος, Εμπορικός Διευθυντής OTS, παρουσίασε καλές πρακτικές έξυπνων πόλεων.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Πιερή, Ιδρυτής της εταιρείας Risetech Media (www.risetechmedia.com), μίλησε για τη χρήση των chatbots για εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών Δήμων, ο Δρ Αντώνης Χατζηαντώνης, Αν. Μηχανικός της CyRIC Ltd (www.cyric.eu), αναφέρθηκε στις καινοτόμες λύσεις ΙοΤ σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο, ενώ ο κ. Παγκράτιος Βανεζής, Μέλος του ΔΣ της KPMG Limited και ο κ. Κωνσταντίνος Μπότσαρης, Στέλεχος της KPMG Limited, παρουσίασαν τις νέες τεχνολογίες στις “έξυπνες πόλεις”.

Παρουσιάσεις, προδιαγραφές και άλλες σχετικές ανακοινώσεις θα δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο καθώς και στο facebook event.