Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ανάρμοστο και επιβλαβές περιεχόμενο

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους περιεχόμενο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και άλλες συσκευές, όπως κινητά και κονσόλες παιχνιδιών, και να μιλήσεις στο παιδί σου για το τι είναι κατάλληλο για την ηλικία του και την ωριμότητά του, και τι όχι.

Μπορεί το παιδί σου να πέσει άθελά του πάνω σε ακατάλληλο ή ανησυχητικό περιεχόμενο, μέσω μιας μηχανής αναζήτησης ή επιλέγοντας ένα σύνδεσμο ή ένα pop-up παράθυρο, ή πληκτρολογώντας λάθος μια διεύθυνση. Mπορεί να το αναστατώσει κάποιο σχόλιο σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή μπορεί από περιέργεια να αναζητήσει πορνογραφία ή άλλο περιεχόμενο για ενήλικες.

Παράνομο περιεχόμενο
Ένας γενικός κανόνας είναι πως, οτιδήποτε θα ήταν παράνομο στον πραγματικό κόσμο, είναι επίσης παράνομο στον ψηφιακό. Αν και εξαρτάται από τους νόμους κάθε χώρας, το παράνομο περιεχόμενο στον ψηφιακό κόσμο συμπεριλαμβάνει τις εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ακραίας βίας, και το ρατσιστικό υλικό.
Παραπλανητικό περιεχόμενο

Με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο URL (διευθύνσεις ιστοτόπων), το διαδίκτυο είναι μια φανταστική πηγή πληροφορίας. Μια πελώρια βιβλιοθήκη.

Ωστόσο, επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να στήσει έναν ιστότοπο, να δημιουργήσει ένα blog ή να ενημερώσει ένα wiki (τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του), όλες οι πληροφορίες δεν αληθεύουν και μπορεί να είναι παραπλανητικές. Για παράδειγμα, κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προωθήσουν ακραίες πολιτικές θέσεις και να ενθαρρύνουν επικίνδυνη συμπεριφορά.

Κατέβασμα & δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Οι νέοι όλο και περισσότερο έχουν πρόσβαση σε μουσική, βίντεο, παιχνίδια και άλλο συναρπαστικό περιεχόμενο σε ιστοτόπους «κατεβάσματος» και κοινωνικής δικτύωσης, και μοιράζονται αυτό το περιεχόμενο. Είναι σπουδαίο να βλέπει κανείς τέτοια δημιουργικότητα και αυτοέκφραση, αλλά το παιδί σου ίσως δεν συνειδητοποιεί τι νομικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει το «κατέβασμα» και τι συνεπάγεται ως προς την ασφάλεια του.
Διαχείριση φήμης
Είναι πολύ σημαντικό, το παιδί σου να αντιληφθεί ότι τα πράγματα που γράφει ή οι εικόνες που αναρτά ή στέλνει στον ψηφιακό κόσμο θα μπορούσαν για πολύ καιρό να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υπόληψή του στον πραγματικό κόσμο. Ο κύριος λόγος είναι πως οτιδήποτε αναρτάς στο διαδίκτυο μπορεί άλλοι να το αναζητήσουν και να το φυλάξουν. Με το που δημοσιεύεται, δεν μπορείς να το ανακαλέσεις.
Υποκλοπή ταυτότητας
Η υποκλοπή ταυτότητας δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τους ενήλικες. Οι νέοι μπορούν επίσης να πέσουν θύματα υποκλοπής ταυτότητας, που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη για πολλά χρόνια, ωσότου θελήσουν ν’ ανοίξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή να πάρουν φοιτητικό δάνειο, για παράδειγμα.
Διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying)
Αυτοί που ασκούν εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να παρενοχλήσουν, να δυσφημήσουν και να αποκλείσουν νέους, και, σε μερικές περιπτώσεις, να τους υποδυθούν ή να υποκλέψουν την ταυτότητά τους. Το διαδίκτυο, τα κινητά και άλλες συσκευές ενδεχομένως να αποτελούν ένα νέο μέσο διά του οποίου ασκείται εκφοβισμός (bullying).
Ενοχλητικά μηνύματα & κακόβουλη επικοινωνία
Όλοι οι χρήστες υπηρεσιών email και κινητής τηλεφωνίας θα έχουν δεχτεί κάποια στιγμή ανεπιθύμητα, άχρηστα ή ενοχλητικά μηνύματα. Αυτά συνήθως στέλνονται από κάποιον που δεν γνωρίζεις, ως μέρος μαζικής αποστολής email (bulk email) ή γραπτών μηνυμάτων. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή σου ή ο αριθμός του κινητού σου συχνά επιλέγεται τυχαία ή βρίσκεται στο διαδίκτυο.
Εξερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας
Η εξερεύνηση της σεξουαλικής ταυτότητας και οι δοκιμές σε σχέση μ’ αυτήν, είναι φυσιολογικό κομμάτι της εφηβείας. Το διαδίκτυο και τα κινητά έχουν απλώς δώσει στους νέους καινούριους τρόπους να το κάνουν αυτό αφού τώρα έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για τα θέματα αυτά. Τώρα, το παιδί σου έχει πρόσβαση σ’ ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σε ιστοτόπους και blogs, και μέσω του κινητού του (π.χ. γραμμές βοηθείας για εφήβους). Επίσης έχει την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με άλλους εφήβους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τα chat rooms, και να μιλά με ειδικούς σε φόρουμ (forum)και πίνακες ανακοινώσεων, σχετικά με ζητήματα που το απασχολούν.
Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου
Η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου είναι όταν κάποιος επικοινωνεί με ένα παιδί με στόχο να «στρώσει το έδαφος» για σεξουαλική κακοποίηση είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός διαδικτύου.
Αποστολή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο
Μερικοί νέοι στέλνουν και λαμβάνουν σεξουαλικές, ή υπαινικτικά ερωτικές, γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες και βίντεο. Γνωστές ως sexting, αυτές οι εικόνες ανταλλάσσονται μέσω γραπτών μηνυμάτων, email ή Bluetooth, και έχουν ατυχώς αποκτήσει "αξία μέσω ανταλλάγματος" στις σχέσεις.
Τυχερά παιγνίδια
Πολλά παιδιά και έφηβοι διασκεδάζουν παίζοντας παιχνίδια στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να πέσουν τυχαία πάνω σε ιστοτόπους τυχερών παιχνιδιών ενώ βρίσκονται στο διαδίκτυο. Μπορεί κατά λάθος να επιλέξουν ένα διαφημιστικό πλαίσιο (banner) ή ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop-up), ή να αναζητήσουν από περιέργεια έναν ιστότοπο τυχερών παιχνιδιών.
Υπερβολική χρήση - Εθισμός
Όπως ένα παιδί παθιάζεται με ένα άθλημα ή ένα χόμπυ, το ίδιο λατρεύει το να μπαίνει στο διαδίκτυο, να παίζει παιχνίδια στην κονσόλα του ή ν’ ακούει μουσική στο MP3 player του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, σε παιδιά και εφήβους η τεχνολογία, και ιδιαίτερα τα παιχνίδια στον υπολογιστή, μπορεί να τους γίνει έμμονο πάθος.