Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το NASA Space Apps Challenge Limassol 2015 - με την Στρατηγική Συνεργασία της Cyta

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το NASA Space Apps Challenge Limassol 2015 - με την Στρατηγική Συνεργασία της Cyta

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου στη Λεμεσό, το NASA Space Apps Challenge, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ανάπτυξης διαστημικών εφαρμογών στον κόσμο. Η 2ήμερη διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Σαββατοκύριακο 4-5 Απριλίου.

H Cyta, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της ήταν ο στρατηγικός συνεργάτης του Space Apps Challenge Limassol 2015. 

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από ομάδα εθελοντών - φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και εκπρόσωπο του Cyprus Space Exploration Organisation.

Η Λεμεσός ήταν η πρώτη πόλη παγκόσμια που φιλοξένησε το διαγωνισμό για το 2015, με άλλες 139 πόλεις να το διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκυρίακο, 11-12 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Space Apps Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια και αποτελεί ένα κάλεσμα της NASA προς την παγκόσμια κοινότητα, για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις διαστημικές της αποστολές, μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα.

Το NASA Space Apps Challenge Limassol 2015

Ο διαγωνισμός της Λεμεσού συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τις 100 εγγραφές. Συνολικά διαγωνίστηκαν 11 ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν από φοιτητές και ερευνητές με διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, όπως η μηχανολογία, η ρομποτική, η ηλεκτρονική, η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά, αλλά και τους κλάδους των εικαστικών. Χαρακτηριστική ήταν και η συμμετοχή νεαρών μαθητών, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, αποσπώντας τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή, καθώς και το βραβείο People's Choice Award μέσω της ψηφοφορίας του κοινού.

Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από σημαντικά άτομα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χώρου, με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα Διαστήματος. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τους Μάριο Φωτίου, Systems Engineering Manager for Future Missions της Avanti PLC, Γιώργο Α. Δανό, Πρόεδρο του Cyprus Space Exploration Organisation και τους καθηγητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σάββα Λοϊζου και Σάββα Χατζηχριστοφή, οι οποίοι κατέχουν μεγάλη ερευνητική πείρα σε ρομποτικά συστήματα.

Η κριτική επιτροπή ανέδειξε νικητές τις ομάδες Space Forester και Arachnobeea, ενώ το βραβείο του κοινού πήρε η ομάδα Chromosky.

Οι νικητές
 Space Forester Team 

Η ομάδα Space Forester κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό, μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής.
Η ομάδα ασχολήθηκε με τη δημιουργία μίας crowdsourcing εφαρμογής-παιχνιδιού, στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να εισάγει την τοποθεσία και την έκταση μίας αποψιλωμένης περιοχής ή την παρουσία μίας πυρκαγιάς σε δάσος. Με αυτό τον τρόπο θα καταγράφονται ανά τον κόσμο, όλες οι εκτάσεις κατεστραμμένων δασών, για τις οποίες οι χρήστες της εφαρμογής θα ενημερώνονται αυτόματα στην κινητή συσκευή τους. Στη συνέχεια, οι χρήστες θα μπορούν να συμβάλλουν στην εικονική κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην αναδάσωση της περιοχής, ενώ στην πορεία του παιχνιδιού θα λαμβάνουν bonus και δώρα, τα οποία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την κατάταξή τους. Τα έσοδα από την εφαρμογή-παιχνίδι, θα αξιοποιούνται για τη στήριξη Οργανισμών Οικολογίας και υπηρεσιών που ασχολούνται με τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Arachnobeea
Η ομάδα Arachnobeea κατέλαβε τη 2η θέση του διαγωνισμού μετά από απόφαση των κριτών. Η συγκεκριμένη ομάδα ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχίονων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του.

Chromosky 
Η ομάδα Chromosky απέσπασε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή, αλλά και το βραβείο People's Choice Award, μετά από τη ψηφοφορία του κοινού. Η συγκεκριμένη ομάδα έκλεψε τις εντυπώσεις για την καινοτομία στην εφαρμογή που δημιούργησαν, αλλά κυρίως για το νεαρό της ηλικίας ενός από τα 2 μέλη της ομάδας, ο οποίος ήταν και ο ιθύνων νους πίσω από την εφαρμογή.

Η εφαρμογή τους αφορούσε τη δημιουργία μίας πλατφόρμας σύγκρισης του πραγματικού χρώματος του ουρανού με το θεωρητικό χρώμα, το οποίο αφορούσε την ιδανική σύσταση της ατμόσφαιρας, καθώς και την εξαγωγή στοιχείων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εκείνη την περιοχή. Το λογισμικό τους χρησιμοποιούσε ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο μπορούσε να υπολογίσει το θεωρητικό χρώμα του ουρανού σύμφωνα με τη γεωγραφική θέση, το υψόμετρο και τη θέση του Ήλιου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφία του πραγματικού χρώματος του ουρανού στην περιοχή, με τη χρήση της κινητής συσκευής του. Στη συνέχεια, το λογισμικό χρησιμοποιεί περίπλοκους αλγόριθμους για τη σύγκριση των 2 χρωμάτων και την εξαγωγή ενός δείκτη για την ατμοσφαιρική μόλυνση της περιοχής.

Οι νικήτριες ομάδες θα διαγωνιστούν στον διεθνή διαγωνισμό International Space Apps Challenge, εκπροσωπώντας την Κύπρο, με την ελπίδα ότι κυπριακό Space App θα μας κάνει για ακόμη μια φορά περήφανους.

Ο διαγωνισμός Space Apps Challenge Limassol 2015, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τους διαγωνιζόμενους, αλλά και από όσους τον επισκέφθηκαν. Διοργανώθηκε για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, γεγονός που φανερώνει ότι ο διαγωνισμός καθιερώνεται σιγά σιγά στις συνειδήσεις των φίλων της έρευνας και της εξερεύνησης του Διαστήματος στην Κύπρο.

Διοργανώσεις όπως το NASA Space Apps Challenge φανερώνουν το υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει στον τόπο μας. Είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα ανήσυχα μυαλά του τόπου μας να εφαρμόσουν δημιουργικά τις δεξιοτεχνίες που διαθέτουν, για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσα από διαγωνισμούς όπως αυτός, αποδεικνύεται ότι η καινοτομία στην έρευνα και η ανάπτυξη μέσα από την τεχνολογία, επιτυχγάνονται μόνο όταν υπάρχει συνέργεια και ποικιλομορφία στην κριτική σκέψη των μονάδων που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα.