JUNIOR ACHIEVEMENT ΚΥΠΡΟΥ

JUNIOR ACHIEVEMENT ΚΥΠΡΟΥ: Μαθητές επιχειρηματίες - Μαζί δημιουργούμε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες

Την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta, στη Λευκωσία, η δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης της τρίτης χρονιάς του Προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση» και της εισαγωγής στη Δημοτική Εκπαίδευση του Προγράμματος «Ξοδεύοντας Έξυπνα» από τον οργανισμό Junior Achievement (JA) Cyprus. Στην εκδήλωση, που είχε θέμα «Μαθητές επιχειρηματίες - Μαζί δημιουργούμε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες», παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του κράτους και του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΜΕ.

Για τρίτη χρονιά φέτος, οι δράσεις του οργανισμού JA Cyprus εφαρμόζονται στα λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, και τις τεχνικές σχολές όλης της χώρας, μέσα από το Πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών, προσφέροντας τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται και υλοποιείται μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα, από το στάδιο της αρχικής σύλληψης μέχρι τη δημιουργία μίας επιχείρησης.

Φέτος, 62 ομάδες μαθητών από 32 διαφορετικά σχολεία της χώρας, έχουν δημιουργήσει τη δική τους επιχείρηση, με στόχο να λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι μαθητές/επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και υπηρεσίες τους σε εμπορική έκθεση που θα διοργανώσει ο οργανισμός JA Cyprus τον Απρίλιο του 2016. Οι δέκα καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες θα κερδίσουν το δικαίωμα συμμετοχής στον Ετήσιο Διαγωνισμό για την Επιχείρηση της Χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου. Η νικήτρια ομάδα θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό της Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE) τον Ιούλιο, στην Ελβετία.

Παράλληλα, φέτος ο οργανισμός JA Cyprus θα προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος «Ξοδεύοντας Έξυπνα», με την πολύτιμη υποστήριξη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού, και έχει σαν στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση χρημάτων, όπως έσοδα, έξοδα και αποταμίευση.

Ο οργανισμός JA Cyprus υποστηρίζεται από:

  • Στρατηγικός Συνεργάτης: 
  • Εταίροι: 
  • Ακαδημαϊκός Εταίρος: 
  • Υποστηρικτές: 
  • Θεσμικός Συνεργάτης:
Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου
Cyta, MetLife Κύπρου και PwC Κύπρου
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 
MSJ Jacovides Group και AON Hewitt Κύπρου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του JA Cyprus, κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «σκοπός του οργανισμού είναι η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την πρακτική εφαρμογή των οικονομικών, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου».  

Εκπροσωπώντας τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Δρα Κώστα Καδή, ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου, Γενικός Συντονιστής της Μονάδας Εποπτείας για την Επιχειρηματικότητα, τόνισε την πρόθεση του ΥΠΠ να επιδιώξει μία πιο εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην εκπαίδευση και τον επιχειρηματικό κόσμο με την εφαρμογή κατάλληλων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όπως αυτών του JA Cyprus.

Ο κ. Γιώργος Άππιος, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, στρατηγικού συνεργάτη του JA Κύπρου, τόνισε ότι ο οργανισμός του πίστεψε στο πρόγραμμα του JA από την πρώτη στιγμή. «Γίναμε στρατηγικοί συνεργάτες του JA και είμαστε συνοδοιπόροι εδώ και τρία χρόνια. Πέρα από τη χρηματική υποστήριξη, διευθυντικά στελέχη μας συμμετέχουν ως μέντορες, δίνοντας συμβουλές και κατεύθυνση στους μαθητές».  

Εκ μέρους της Cyta, o Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, κ. Μιχάλης Ε. Αχιλλέως, υπογράμμισε ότι ο οργανισμός του στηρίζει τις δράσεις του JA Cyprus, προωθώντας την ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη χώρα, ξεκινώντας από τα δημοτικά και τα γυμνάσια. «Η στήριξη αυτή συνεχίζει στο στρατό, μέσα από το πρόγραμμα ενθάρρυνσης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στην Εθνική Φρουρά. Επίσης, έχουμε συνεργασίες με τα πανεπιστήμια για ανταλλαγή γνώσης και ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, και τέλος, στηρίζουμε τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν επιτυχημένα startups», κατέληξε. 

Την καθοριστική συμβολή της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της MetLife Κύπρου, κ. Αντώνιος Καρπασίτης, εκφράζοντας τη χαρά του που ο οργανισμός του στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις δράσεις του JA Cyprus.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, του νέου εταίρου του JA, κ. Ευγένιος Ευγενίου, εξέφρασε την υπερηφάνεια όλων των μελών του οργανισμού του για τη συμβολή του οργανισμού στην προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη συνεργασία με το JA Cyprus, τονίζοντας ότι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί μονόδρομο για μια χώρα που στοχεύει να μπει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».  

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής Ιδρυματικής Αρίστευσης & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, λέγοντας «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όλοι μας να θέσουμε στο επίκεντρο των δράσεών μας τους νέους, τον σημαντικότερο πλουτοπαραγωγικό πόρο της κοινωνίας». Συνέχισε αναδεικνύοντας το ρόλο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε σχέση με τον οργανισμό: «Είμαστε περήφανοι που ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το 2010, φέραμε τον διαγωνισμό αυτό στην Κύπρο και πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του JA Cyprus».

Ο οργανισμός JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide,  του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.

Για περισότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
JA Κύπρου, Ελοΐζα Σαββίδου, +357 99352441, jaye.cyprus@gmail.com
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Εύη Δεκούλου, +357 96243362, dekoulou.e@unic.ac.cy