2nd Handshake with ICT 2015 με την στήριξη της CYTA

“2nd Handshake with ICT 2015” με την στήριξη της CYTA

Τις ικανότητες τους στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, και μαθηματικών είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν οι τελειόφοιτοι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης (από όλες τις επαρχίες) που μετείχαν σε εκπαιδευτική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Τη «χειραψία» αυτή με την τεχνολογία («2nd Handshake with ICT 2015») συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με την στήριξη της CYTA, του Κυπριακού τμήματος του «Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE)», του διεθνή συνδέσμου «Computer Society», καθώς και της IBM, και της Microsoft.

Ο κ. Πέτρος Γάης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Πληροφορικής, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τη θεματολογία της ημερίδας και τη μαζική ανταπόκριση των μαθητών Λυκείων της Κύπρου, καθώς και για την συνεχιζόμενη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τονίζοντας πως αυτή η ημερίδα γίνεται πλέον θεσμός. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει την αγωνία του για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, που όπως είπε περιορίζει τον αριθμό των διδακτέων ωρών του μαθήματος της Πληροφορικής. «Ελπίζουμε πως θα εισακουστούμε, γιατί πιστεύουμε στον ρόλο της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα, οι μαθητές γνώρισαν επίσης τα ακαδημαϊκά προγράμματα που προσφέρονται στον τομέα αυτό, καθώς και τις δυνατότητες επιλογής και συνδυασμού προγραμμάτων, ώστε να προετοιμαστούν για μια επαγγελματική καριέρα καινοτομίας και προοπτικής.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, οι μαθητές μετείχαν σε ειδικά εργαστήρια, με θέματα όπως: «Ανακαλύπτω τον φανταστικό κόσμο των Κινούμενων Σχεδίων», «Ανακαλύπτω τον εικονικό κόσμο των Επιχειρήσεων», «Ανακαλύπτω τον υπέροχο κόσμο των Γραφικών Παιχνιδιών, Προγραμματισμού, Ασφάλειας, Πληροφοριών και Δικτύων», «Ανακαλύπτω τον κόσμο της Ρομποτικής», «Τα Μαθηματικά στον Υπολογιστή μας: Η Χρήση των Μαθηματικών και Λογισμικών Πακέτων».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσιάσεις αναφορικά με τη νέα «cloud» πλατφόρμα της IBM, η οποία βοηθά τους προγραμματιστές εύκολα και γρήγορα να αναπτύξουν, να διαχειριστούν και να υλοποιήσουν web και mobile εφαρμογές, και για τις νέες καινοτομίες και προϊόντα από την Microsoft.

Η δρ. Δέσπω Κτωρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης και Διοίκησης Συστημάτων Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καλωσόρισε τους μαθητές με τη σειρά της, επισημαίνοντας πως στόχος της ημερίδας είναι «μέσα από τα εργαστήρια, να εξοικειωθούν με τις διάφορες ειδικότητες, στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας».

Οι μαθητές με κλίση στις τεχνολογίες είχαν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναζητήσουν, να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις εκπαιδευτικές τους επιλογές, με προοπτική μια επαγγελματική καριέρα που να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο, σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον.