Grow Green

Η GROW GREEN «Επιχείρηση της χρονιάς» 2017- Bραβείο πιο καινοτόμου προϊόντος από Cyta στον τελικό και την τελετή βράβευσης από τον οργανισμό JA Κύπρου

«Επιχείρηση της χρονιάς» 2017 αναδείχθηκε η εταιρεία Grow Green, μετά από τη διεξαγωγή του τελικού διαγωνισμού και της τελετής βράβευσης του Οργανισμού Junior Achievement Cyprus. Η εταιρεία Grow Green, που συστάθηκε από μαθητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, εισήγαγε στην αγορά βιοδιασπώμενη γλάστρα, φιλική προς το περιβάλλον, φτιαγμένη από επαναχρησι-μοποιημένο καφέ.

O τελικός διαγωνισμός και η τελετή Βράβευσης του Ετήσιου Διαγωνισμού για την “Επιχείρηση της Χρονιάς” 2017 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στο Royall Hall στη Λευκωσία. Η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού περισσότεροι από 400 προσκεκλημένοι έσπευσαν να γνωρίσουν το επιχειρηματικό πνεύμα και τους καρπούς της δημιουργικότητας της Κυπριακής νεολαίας. 

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η επιχείρηση Avita Nostra από τους μαθητές του Λανιτείου Λυκείου και την τρίτη θέση η επιχείρηση Wrap-it από τους μαθητές του Junior και Senior School στη Λευκωσία. Η εταιρεία Avita Nostra εισήγαγε στην αγορά χειροποίητα αξεσουάρ, φτιαγμένα με κυπριακά υφάσματα και κεντήματα και η εταιρεία wrap-it εισήγαγε προστατευτικό κάλυμμα για φαγώσιμα, φιλικό προς το περιβάλλον και φτιαγμένο από κερί μέλισσας.

Η Cyta ως συνεργάτης και υποστηρικτής του Junior Achievement Κύπρου από το 2014, συμμετείχε στην εκδήλωση του τελικού με ποικίλους τρόπους. Βράβευσε και απένειμε το βραβείο για το «πιο καινοτόμο προϊόν» στη μαθητική εταιρεία EasyPen. Την απονομή εκ μέρους της Cyta έκανε η λειτουργός κυρία Νάσια Αγαπίου, η οποία συμμετείχε και στην εξειδικευμένη κριτική επιτροπή που ανέδειξε τη μαθητική επιχείρηση της χρονιάς 2017.

Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών 380 μαθητών λυκείων και τεχνικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι κατά τους τελευταίους 7 μήνες, δημιούργησαν και λειτούργησαν τη δική τους επιχείρηση. Στην εκδήλωση, οι δέκα φιναλίστ μαθητικές εταιρείες από τις 50 που δημιουργήθηκαν φέτος στα πλαίσια του προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση», παρουσίασαν δημόσια σε εξειδικευμένη κριτική επιτροπή τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, η πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ε.Ε. κα Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο κ. Matthew Kidd, αξιωματούχοι του κράτους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Διευθύνουσα Σύμβουλος του JA Κύπρου, κα Ελοΐζα Σαββίδου, ανάφερε πως πρόκειται για το 4ο έτος του προγράμματος, ένα έτος ρεκόρ με περισσότερες από 50 συμμετοχές μαθητικών εταιρειών, οι οποίες εξασφάλισαν άνω των 40.000 ευρώ σε πωλήσεις.

Απευθυνόμενος στους μαθητές-επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του JA Cyprus, Ανδρέας Παπαδόπουλος, είπε τα εξής: «Για να πετύχετε, χρειάζεται να δουλέψετε σκληρά, πολύ σκληρά. Και όλοι μας γνωρίζουμε πότε προσπαθούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας - όταν πιστεύουμε και λατρεύουμε αυτό που κάνουμε, όταν αυτό που κάνουμε μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Κι αυτός είναι ο άλλος βασικός σκοπός του JA – να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, γι' αυτό παίρνετε ρόλους στην επιχείρηση σας - λογιστή, σχεδιαστή, πωλητή, μάρκετινγκ κ.ο.κ. - για να το βρείτε και να το κυνηγήσετε».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε την ανάγκη για απομάκρυνση από το νεποτισμό, τη γραφειοκρατία, την εξάρτηση από τις θέσεις του δημόσιου τομέα, καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων όπως αυτά του Junior Achievement. Μιλώντας για τους μαθητές-επιχειρηματίες, είπε ότι το όραμα τους είναι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο μέσω της επιχειρηματικότητας, μέσω της καινοτομίας. «Πολλές ομάδες μαθητών χρησιμοποίησαν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα τους, αλλά και με πολλή σκληρή δουλειά κατάφεραν να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν προϊόντα, να τα πλασάρουν στην αγορά, ακόμη και στο εξωτερικό, να έχουν κέρδος», κατέληξε.

Η Grow Green θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο 2017 στο Βέλγιο (Βρυξέλλες).

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και γενικά της πρωτοβουλίας αυτής και κυρίως στους μαθητές μας που απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως έχουν τις ικανότητες και μπορούν να πετύχουν πολλά!

Ο οργανισμός JA Κύπρου (www.jacyprus.org) είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, και έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας.

Μέσα από το πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση», οι μαθητές, ηλικίας 15-18 ετών, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται μία επιχειρηματική ιδέα, από το στάδιο της αρχικής σύλληψης μέχρι τη δημιουργία της δικής τους.