Γνωρίστε τους επιχειρηματίες του μέλλοντος!

Γνωρίστε τους επιχειρηματίες του μέλλοντος!

H Cyta, από το 2014 είναι συνεργάτης του Οργανισμού Junior Achievement (JA) Κύπρου και στηρίζει με διάφορους τρόπους τις δράσεις του.

Με το σλόγκαν «Γνωρίστε τους επιχειρηματίες του μέλλοντος» το Junior Achievement Cyprus (JA) παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων του για το έτος 2017. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στην παλιά Λευκωσία, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «Μαθητική Επιχείρηση» και «Ξοδεύοντας έξυπνα» τα οποία διοργανώνονται για τέταρτη και δεύτερη συνεχή χρονιά αντίστοιχα.

Εκ μέρους της Cyta, χαιρετισμό απηύθυνε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής, κύριος Χρύσης Φοινιώτης.

Στην παρουσίασή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού κα Ελοΐζα Σαββίδου είπε ότι φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που εφαρμόζεται στη Μέση Εκπαίδευση το πρόγραμμα «Μαθητική Επιχείρηση» και ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 31 σχολεία, 60 καθηγητές και πάνω από 500 μαθητές! Η νικήτρια ομάδα, πρόσθεσε, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την «Επιχείρηση της Χρονιάς» που φέτος θα λάβει χώρα στο Βέλγιο τον Ιούλιο του 2017. Ακόμα, η κα Σαββίδου, αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει μεταξύ στο τι θέλουν οι εργοδότες από τους νέους υπαλλήλους τους και στο πώς τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εφοδιάζουν τους νέους για να βρουν εργασία. Ο οργανισμός Junior Achievement, συνέχισε, επιχειρεί να γεφυρώσει αυτό το κενό παρέχοντας στους μαθητές τις ευκαιρίες να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα τους και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες για να πετύχουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής είπε ότι τα αξιόλογα επιχειρησιακά προγράμματα δράσης του Junior Achievement Κύπρου καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και προάγουν την καινοτομία, και οι μαθητές, μέσα από την ενασχόλησή τους αυτή, μαθαίνουν να εργάζονται με ομαδικό πνεύμα και να μετατρέπουν πρωτότυπες ιδέες σε πράξη, κινητοποιώντας την επιστημονική περιέργεια, τη φαντασία και τον αυθορμητισμό τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, πρόσθεσε, υιοθετεί τους στόχους αυτούς και στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του αναπτύσσει στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τον Οργανισμό Junior Achievement».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του JA Cyprus, κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, είπε χαρακτηριστικά ότι oι μαθητές μέσω βιωματικής και συνεργατικής μάθησης αναπτύσσουν την ικανότητα κριτικής σκέψης και την πρακτική του «επιχειρείν». Πρόσθεσε δε ότι, έτσι πετυχαίνουν άμεσα πιο στοχευμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ παράλληλα κτίζονται γερές βάσεις για τη μακροχρόνια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Από την πλευρά του, κ. Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου και Στρατηγικού Συνεργάτη του JA Κύπρου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός JA Κύπρου διαδραματίζει πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση των μαθητών προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα γενικά και όχι απλά στην επιδίωξη εξασφάλισης μίας απλής θέσης μισθοδοσίας. Αυτό είναι και το μέλλον της Κύπρου, είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της Cyta, ο Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής κ. Χρύσης Φοινιώτης, ανέφερε ότι η συνεργασία με το Junior Achievement που ξεκίνησε από το 2014, είναι μια από τις πολλές συνεργασίες και πρωτοβουλίες που η Cyta έχει αναπτύξει, με στόχο την προσφορά των κατάλληλων εφοδίων στους νέους της χώρας μας, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις / startups και γενικότερα να συμβάλει στην ανάπτυξη κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Κύπρο.

Την καθοριστική συμβολή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της MetLife Κύπρου, κ. Αντώνιος Καρπασίτης, λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, η οποία θα προέλθει μέσα από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Τέτοια προγράμματα, πρόσθεσε, όπως αυτό της Junior Achievement, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και προς την διαμόρφωση και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος που λείπει σήμερα από τους νέους μας.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης Σταυρίδης, Διευθυντής στην Pwc ανέφερε ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της επιχειρηματικής συνείδησης και κουλτούρας στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε, ότι η PwC με υπευθυνότητα προσπαθεί να επιφέρει θετική αλλαγή μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης που εστιάζει στον εθελοντισμό και στην αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων για την στήριξη του κυπριακού επιχειρείν και των νέων μας.

Στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο κ. Matthew Kidd, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ε.Ε. κα Ανδρούλλα Βασιλείου, αξιωματούχοι του κράτους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ΜΜΕ.

Ο οργανισμός JA Cyprus υποστηρίζεται από:

  • Στρατηγικός Συνεργάτης: Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου
  • Εταίροι: Cyta, MetLife Κύπρου, και PwC Κύπρου
  • Υποστηρικτής: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, MS Jacovides και AoN Hewitt
  • Θεσμικός Συνεργάτης: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του JA Κύπρου στη διεύθυνση: www.jacyprus.org.