Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, με πρώτιστο στόχο την προστασία των νυχτερίδων οι οποίες επηρεάζονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Μερικές από τις ενέργειες της εν λόγω συνεργασίας περιλαμβάνουν:
- Τοποθέτηση συστήματος on-line κάμερας, με δυνατότητα ρύθμισης της θέσης της, σε σπηλιά η οποία αποτελεί καταφύγιο για ένα από τα πιο σημαντικά σπηλαιόβια είδη της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης την Πτερυγονυχτερίδα
- Τοποθέτηση δορυφορικών πομπών (GPS Tracking) σε Φρουτονυχτερίδες,
- Δράσεις αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων γαλαριών, οι οποίες αποτελούν καταφύγια νυχτερίδων.
Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και Cyta προσφέρουν στέγη στα πετροχελίδονα της Κύπρου
Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτήρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα που καταφθάνουν στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης, εγκαταστήσαμε στα κτήριά μας φωλιές και ειδικό εξοπλισμό για το σκοπό, συνεισφέροντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.
Η υποβάθμιση και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα Πετροχελίδονα. Οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και η απώλεια χώρων φωλιάσματος. Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.
Τα Πετροχελίδονα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών φυσιολατρών σε όλο τον κόσμο λόγω των μοναδικών τους χαρακτηριστικών. Πρόκειται για τα μοναδικά πουλιά που κάνουν τα πάντα εν πτήσει: ζευγαρώνουν, κοιμούνται, πίνουν στον αέρα ενώ, παράλληλα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες εντόμων. Φθάνουν στο νησί μας αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.