Όταν η Facebook επισκέφθηκε το ΤΕΠΑΚ!

Όταν η Facebook επισκέφθηκε το ΤΕΠΑΚ!

 

Στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΠΑΚ υποδέχθηκε η Κύπρος στις 12 Νοεμβρίου 2015 τους Jonah Jones και Leo Mancini, Σχεδιαστές Προϊόντων από την Facebook, οι οποίοι παρευρέθηκαν ως κύριοι ομιλητές στην ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας που διοργανώνει το ερευνητικό εργαστήριο Cyprus Interaction Lab (www.cyprusinteractionlab.com/) του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών σε συνεργασία με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα DisruptCyprus.com. Στο ακροατήριο συμμετείχαν πέραν των 550 ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες από πολλούς τομείς της Οικονομίας, και του επιχειρηματικού κόσμου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, και Διευθυντής του Cyprus Interaction Lab, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων καθότι δίνουν την ευκαιρία στο Πανεπιστήμιό μας να χτίσει γέφυρες συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο εντός Κύπρου και διεθνώς. Επιπλέον, τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας να εκτεθούν στον τρόπο σκέψης και δράσης διεθνών εμπειρογνωμόνων, ανοίγοντας γέφυρες διασύνδεσης με την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύοντας το προφίλ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών μας προγραμμάτων. Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια, Άντρη Ιωάννου, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και το έργο του Cyprus Interaction Lab, και τις συνεργασίες που αναπτύσσει με οργανισμούς εντός και εκτός Κύπρου. Στο τέλος ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του DisruptCyprus Παναγιώτης Πιερή παρουσίασε την θεματολογία και το όραμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που θα καλύπτει αποκλειστικά θέματα έρευνας, καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και νεοφυή (startups) επιχειρήσεων.

Οι κύριοι ομιλητές ήταν οι Jonah Jones και Leo Mancini, κορυφαίοι σχεδιαστές στον διεθνή κολοσσό. Ο Jonah Jones είναι επικεφαλής της ομάδας Σχεδιασμού Προϊόντων στη Facebook. Εργάστηκε στην Google για 8 χρόνια στο Mountain View, στο Σίδνεϊ, και στη Ζυρίχη και ηγήθηκε της ομάδας επανασχεδιασμού του Google Maps, ώστε η υπηρεσία να γίνει πιο εύκολη και εύχρηστη. O Leo Mancini είναι Σχεδιαστής Προϊόντων στη Facebook. Φοίτησε στο School of Visual Arts στο Μανχάταν και εργάστηκε σε στούντιο σχεδιασμού και σε διάφορες επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη. Το 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό της Facebook στην Καλιφόρνια και συμμετείχε στο σχεδιασμό προϊόντων και λειτουργιών της Facebook.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην κυριαρχία της Facebook στον τομέα των κοινωνικών δικτύων και στον τρόπο που ο διεθνής κολοσσός ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην επικοινωνία και διαμοιρασμό πληροφοριών. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στη δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων μηχανισμών επικοινωνίας, και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της εφαρμογής Riff, ένα εργαλείο συνεργατικής δημιουργίας βίντεο μεταξύ φίλων εντός του Facebook. Οι ομιλητές είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και για ευκαιρίες εργοδότησης στη Facebook στο πλαίσιο εργαστηρίου ανάπτυξης δεξιοτήτων σταδιοδρομίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Cyprus Interaction Lab με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα DisruptCyprusκαι την υποστήριξη της CYTA, Deloitte και Cyric, καθώς και άλλων οργανισμών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη δυνατότητα του ΤΕΠΑΚ να δημιουργήσει συνέργειες με εξωτερικούς φορείς και διασυνδέσει το Πανεπιστήμιο με τον επιχειρηματικό κόσμο εντός και εκτός Κύπρου.

Με το πέρας των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν με τους ομιλητές για τις δραστηριότητες και το έργο του Cyprus Interaction Lab και του Facebook και τις ευκαιρίες που προσφέρει σε νέους και δημιουργικούς ερευνητές. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το Εργαστήριο συζητά με τη Facebook την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων προγραμμάτων συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων θα διανοίξουν προοπτικές εργοδότησης ή/και πρακτικής άσκησης για Κύπριους ερευνητές και φοιτητές.

Το Cyprus Interaction Lab
Το Cyprus Interaction Lab (www.cyprusinteractionlab.com) του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της έρευνας της αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Το ανθρώπινο δυναμικό του εργαστηρίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και την επίκουρη καθηγήτρια Άντρη Ιωάννου, συμμετέχει σε ποικίλα ερευνητικά προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας και εκπονεί σπουδαίο ερευνητικό έργο στο πλαίσιο της ολοένα και αναπτυσσόμενης τεχνολογικής επέλασης.

Το DisruptCyprus
Το DisruptCyprus.Com είναι ειδησεογραφική ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, Καινοτομίας, Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startups) στην Κύπρο και παγκόσμια. Το DisruptCyprus είναι το πρώτο media startup project της Risetech Media και στόχος είναι να επεκταθεί ταχύτατα παγκόσμια. Όραμα του είναι να λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και ενημέρωσης της επιχειρηματικής (startups) κοινότητας, της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας στην Κύπρο και όπου υπάρχουν Κύπριοι ανά το παγκόσμιο. Η αποστολή του είναι η δημιουργία της καλύτερης ειδησεογραφική ιστοσελίδας για τον Κύπριο Επιχειρηματία, Ερευνητή και Eπιστήμονα.