Δεύτερος Δικοινοτικός Διαγωνισμός Καινοτομίας Junior Achievement Κύπρου

Δεύτερος Δικοινοτικός Διαγωνισμός Καινοτομίας Junior Achievement Κύπρου - με την στήριξη της Cyta

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο δεύτερος Δικοινοτικός Διαγωνισμός Καινοτομίας, που διοργάνωσε ο οργανισμός Junior Achievement Κύπρου. Ο Διαγωνισμός είχε σαν στόχο να αφυπνίσει το επιχειρηματικό πνεύμα των μαθητών και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οι οποίες έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η Cyta, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών της, στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Junior Achievement Κύπρου ως Στρατηγικός Εταίρος. Στο Δικοινοτικό Διαγωνισμό Καινοτομίας συμμετείχε με τη λειτουργό Νάσια Αγαπίου ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Επίσης πρόσφερε αναμνηστικά δωράκια στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος με τη συνοδεία των καθηγητών τους, 90 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών, που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία από ολόκληρη την Κύπρο. Έχοντας συγκροτήσει 20 συνολικά ομάδες των 5-6 ατόμων, οι μαθητές επιχείρησαν να δώσουν λύση σε μια επιχειρηματική πρόκληση που τους αποκαλύφθηκε την ίδια ημέρα. Η πρόκληση αφορούσε στον τουρισμό και καλούσε τους μαθητές να προτείνουν ένα προϊόν, μία υπηρεσία ή μία λύση, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Κυπριακού τουρισμού και την ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας.

Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους λίγες μόνο ώρες για να εργαστούν συλλογικά με άλλους μαθητές που δεν είχαν συναντήσει προηγουμένως, και να καταλήξουν σε μία καινοτόμα λύση, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Κύπρου. Στο τέλος της ημέρας, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους (προϊόντα/υπηρεσίες/καινοτομίες) σε μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόσο οι παρουσιάσεις όσο και οι ερωτήσεις των κριτών που ακολούθησαν έγιναν στην αγγλική γλώσσα.

Η νικήτρια ομάδα θα λάβει μέρος στο ετήσιο θερινό πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης Olympism4HumanityPraxis, της OlympismForHumanityAlliance, που είναι διεθνής επιστημονική μη κερδοσκοπική ένωση, η οποία προωθεί την εφαρμογή των αρχών του Ολυμπισμού για την αντιμετώπιση τοπικών και διεθνών προκλήσεων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη στήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο οργανισμός JA Cyprus Κύπρου υποστηρίζεται από:

  • Στρατηγικός Συνεργάτης: Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου
  • Εταίροι: Cyta, MetLife Κύπρου, και PwC Κύπρου
  • Ακαδημαϊκός Εταίρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  • Υποστηρικτής: MS Jacovides
  • Θεσμικός Συνεργάτης: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Οι νικητές του δεύτερου Διακοινοτικού Διαγωνισμού Καινοτομίας είναι:

1o βραβείο: “BICY: Explore the Island with us”
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους: Μαρία Πολυκάρπου (Grammar School), Ευτυχία Κωνσταντίνου (English School, Λευκωσία), Othman Diyar Mousa (Eastern Mediterranean Doğa College), Tolga Atun (English School of Kerynia).

2ο βραβείο: “Leisure Hunt”
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους: Gazioglu Ayhan (Eastern Mediterranean Doğa College), Şadi Kayra (English School of Kerynia), Izel Sevgen (TED Northern Cyprus College), Στυλιανός Κακούρης (Αμερικάνικη Ακαδημία, Λάρνακα), Daniel BucKley (IMS Λεμεσού).

3ο βραβείο: “Top to Toe Cyprus”
Η ομάδα απαρτίστηκε από τους: Elissa Abbara (Foley's Λεμεσού), Diva Basay (English School, Λευκωσία), Αιμίλιος Χαραλάμπους (Pascal English School Λεμεσού), Ilerici Yusuf Ziya (Eastern Mediterranean Doğa College), Todd Daniel (English School of Kerynia).

Ο οργανισμός JA Cyprus (www.jacyprus.org) είναι μέλος της Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE), του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, με στόχο να εφοδιάσει τους νέους με επιχειρηματικές και οικονομικές γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την αγορά εργασίας. Για περισότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:

JA Κύπρου Έλενα Μιχαήλ +357 99478303 elena.michael@jacyprus.org
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Εύη Δεκούλου +357 96243362 dekoulou.e@unic.ac.cy