ARISS

Συνομιλία μαθητών/τριών της Αγγλικής Σχολής με αστροναύτη στο διάστημα

Στις 24 Ιανουαρίου 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης της Κύπρου, μαθητές/τριες της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας συνομίλησαν ζωντανά με τον αστροναύτη της NASA, το συνταγματάρχη του στρατού των ΗΠΑ, Mark Vande Hei, που βρίσκεται στο διάστημα, σε τροχιά εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε από την αίθουσα εκδηλώσεων της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

Οι μαθητές της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας είχαν την μοναδική ευκαιρία να απευθύνουν στον αστροναύτη της NASA ερωτήσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σχετικά με τη ζωή, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο των αστροναυτών στο διάστημα και να λάβουν εξίσου ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Η συνομιλία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ARISS, στο οποίο η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας είναι το πρώτο σχολείο στην Κύπρο που έγινε δεκτό, κατόπιν της επιτυχούς αξιολόγησης διάρκειας ενός έτους από τον οργανισμό ARISS, με την υποστήριξη του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου, και του Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο, οι οποίοι συνέδραμαν στην τιμητική αυτή επιτυχία.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Τηλεπικοινωνιών και Έργων, κος Μάριος Δημητριάδης τίμησε τη σημαντική αυτή στιγμή για την Κύπρο παρουσιάζοντας την διαστημική δραστηριότητα της Κύπρου και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει ήδη εμπλακεί σε στρατηγικές διαστημικές συνεργασίες οι οποίες αναμένεται να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα ARISS δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες από όλο τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της ζωντανής επαφής με μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), εμπνέοντας τους ενδιαφέρον για σταδιοδρομία στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και την εμπλοκή τους με την τεχνολογία της ραδιοεπιστήμης μέσω του ραδιοερασιτεχνισμού.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα δημοφιλές τεχνικό χόμπι και εθελοντική δημόσια υπηρεσία που χρησιμοποιεί καθορισμένες ραδιοσυχνότητες για μη εμπορική ανταλλαγή μηνυμάτων, πειραματισμό με ασύρματες τεχνολογίες, αυτoμόρφωση και επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το μόνο χόμπι που διέπεται από διεθνή συνθήκη σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών.

Η Cyta στήριξε την πιο πάνω προσπάθεια προσφέροντας πρόσβαση στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας νέας γενιάς, καθώς και πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ως εναλλακτικής όδευσης. Η Cyta επιλέγηκε από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς λόγω της πολύ ψηλής ποιότητας και  διαθεσιμότητας των υπηρεσιών της, και μετά από ενδελεχείς ελέγχους από τον οργανισμό ARISS, εκ μέρους της NASA. Η επαφή διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης με ραδιοερασιτεχνικό σταθμό που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο οποίος με τη σειρά του, διασύνδεσε την τηλεφωνική κλήση με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μέσω ραδιοερασιτεχνικού ασυρμάτου.

Βίντεο της επαφής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου, https://www.cyhams.org/ariss.html

Πληροφορίες για τους συνεργάτες του έργου:
Το Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από εθελοντές, την ηγεσία της ραδιοερασιτεχνικής οργάνωσης AMSAT και τα μέλη του IARU από όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με τους εταίρους του διαστημικού σταθμού ISS: τη NASA, το Ρωσικό Οργανισμό Διαστήματος, την ESA, το JAXA και το CSA.

Ο Όμιλος Ραδιοερασιτέχνων Κύπρου (CARS) είναι ο εθνικός οργανισμός για τους ραδιοερασιτέχνες της Κύπρου. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1975 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αντιπροσωπεύει τους Κύπριους ραδιοερασιτέχνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών σχετικά με την τέχνη της ραδιοεπικοινωνίας, της επιστήμης και άλλων σχετικών θεμάτων, καθώς και την προώθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών μέσω δραστηριοτήτων προβολής προς το κοινό.

Το Κίτιον Πλανητάριο & Αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 2008 και τα τελευταία 10 χρόνια εκπροσωπεί την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο δουλεύοντας σε κοινά έργα με τη NASA, την UNESCO, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλούς άλλους οργανισμούς. Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού στο νησί, πραγματοποιεί επίσης έρευνα στην αστρονομία και έχει κάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακαλύψεις.