Η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA βραβεύεται από τη NASA στο NASA Kennedy Space Centre - με την στήριξη της CYTA

Η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA βραβεύεται από τη NASA στο NASA Kennedy Space Centre - με τη στήριξη της CYTA

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 στο αμφιθέατρο της Cyta στη Λευκωσία δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη με θέμα τη βράβευση από την ΝASA της Κυπριακής ομάδας ArachnoBeeA στο NASA Kennedy Space Centre. Η Cyta ήταν ο Στρατηγικός Συνεργάτης του διαγωνισμού Space Apps Challenge 2015 στη Λεμεσό και είναι ο επίσημος χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ.

­Ως μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στον διαστημικό χάρτη, χαρακτήρισε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης την επιλογή από τη NASA κυπριακής ομάδας για το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Best Mission Concept, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge 2015.

Η κυπριακή ομάδα Arachnobeea, που αποτελείται από άτομα από την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, προσκλήθηκε από τη NASA να παρευρεθεί το Σεπτέμβρη στην εκτόξευση διαστημικής αποστολής. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο αρχηγός της ομάδας Aleksandar Bozic είπε ότι η πρόσκληση αφορά στην εκτόξευση του πυραύλου Space X από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ο οποίος θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

“Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι. Θα ζήσουμε μια εμπειρία ζωής. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ανθρώπινη κατασκευή να εκτοξεύεται στο διάστημα”, είπε ο Aleksandar Bozic στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος εκδήλωση προς τιμήν της ομάδας Arachnobeea ενόψει της μετάβασής της στις ΗΠΑ, όπου εκτός άλλων, θα έχουν και επαφές με αξιωματούχους της NASA.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είπε ότι οι τεράστιες, παγκόσμιες επιτυχίες δύο κυπριακών ερευνητικών ομάδων στα τελευταία δύο χρόνια, δικαιώνουν πανηγυρικά τις συνεχείς μας προσπάθειες για ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου σε θέματα που αφορούν την διαστημική πολιτική.

Υπενθύμισε ότι η αρχή έγινε με την περσινή συμμετοχή της κυπριακής ομάδας MarsSense στο συνέδριο SpaceOps 2014, το οποίο διοργανώθηκε από τη NASA στην Pasadena τον περασμένο Μάιο. “Οι Κύπριοι ερευνητές μας εντυπωσίασαν και συμπεριλήφθηκαν στους τέσσερις φιναλίστ για το βραβείο του «Καλύτερου Φοιτητικού Ερευνητικού Έργου» παγκοσμίως για την τελευταία διετία” είπε ο Υπουργός.

Το MarsSense, πρόσθεσε, κατέστησε την Κύπρο την 21η χώρα στα θέματα έρευνας διαστήματος, σε ένα ελίτ γκρουπ ανεπτυγμένων χωρών, που μέχρι πρότινος ήταν μόνο 20 χώρες.

“Αυτή η επιτυχία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή καθώς σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια άλλη κυπριακή ερευνητική ομάδα την Arachnobeea , η οποία επιλέγηκε ως μια από τις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου από μια επιτροπή της NASA ανάμεσα σε σχεδόν 1.000 ομάδες από 135 περιοχές του κόσμου. Έλαβε το πρώτο βραβείο παγκόσμια στην κατηγορία Best Mission Concept . Η ομάδα μας αναδείχθηκε από το τοπικό Space Apps Challenge Limassol 2015 που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο ΤΕΠΑΚ” τόνισε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι “πρόκειται ασφαλώς για μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στον διαστημικό χάρτη”.

Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα στηρίξει κάθε μελλοντική προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, ούτως ώστε αυτό το επίτευγμα να έχει συνέχεια και προοπτική.

Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός είπε ότι είναι για επιτυχίες σαν και αυτή που υπάρχει ο οργανισμός. “Φέρνει υπερηφάνεια στον τόπο μας. Ενα νησί με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους κατάφερε να έρθει πρώτο στον υψηλό τομέα του διαστήματος”, τόνισε.

Αυτό, είπε, δείχνει τον δρόμο υποδειγματικά προς την ανάπτυξη μιας νέας, γερής και πολλά υποσχόμενης υψηλής βιομηχανίας, βασιζόμενη στην καινοτομία και έρευνα που παράγουν Κύπριοι επιστήμονες και τη βάση νέων οικονομικών πόρων για τον τόπο.

“Η πίστη μας στις δυνατότητες των Κύπριων επιστημόνων επαληθεύεται” είπε.

Το έργο της ομάδας - Το πρώτο drone σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας
Στη συνέχεια μέλη της ομάδας παρουσίασαν το έργο τους, το σκεπτικό, τα βήματα που ακολούθησαν στην υλοποίηση της ιδέας τους και στους μελλοντικούς τους στόχους.

Η κυπριακή ομάδα της Arachnobeea ασχολήθηκε με την τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές, με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχίονων, καθώς και να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Πρόκειται για το πρώτο drone σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Μοιάζει με αράχνη από τον τρόπο που κινείται και με μέλισσα από τον τρόπο που πετάει, εξού και το όνομα που του δόθηκε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα τροποποιημένα drones θα μπορούν να λειτουργούν σαν προσωπικοί βοηθοί των αστροναυτών-μηχανικών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής τους εντός του σταθμού, όσο και κατά τη διενέργεια επισκευών στο εξωτερικό του. Η ομάδα επινόησε επίσης, ένα έξυπνο σύστημα εντοπισμού της θέσης του “βοηθού” μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη χρήση τεχνολογίας RFID.

Οπως μέλη της ομάδας, με μερικές μετατροπές, το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Γη σε συνθήκες δηλαδή βαρύτητας με πολλές χρήσεις όπως είναι η έρευνα και διάσωση, η επόπτευση, χαρτογράφηση και καταγραφή. Τόνισαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ιδέες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κοιτάζουν προς το μέλλον με αισιοδοξία.

Η ομάδα αποτελείται από τους Mihailo Kitanovic, Χρίστο Αντωνίου, Χαράλαμπο Λεβέντη, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.

Cyta
Εκ μέρους της Cyta, η οποία ήταν ο Στρατηγικός Συνεργάτης του διαγωνισμού Space Apps Challenge 2015 στη Λεμεσό και είναι ο επίσημος χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ, ο Αν. Εκτελεστικός Διευθυντής Μιχάλης Αχιλλέως, είπε ότι όλοι πρέπει να στηρίζουν τέτοιου είδους επιτυχίες και ότι η Cyta συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση έστω και μέσα στο οικονομικά δύσκολο περιβάλλον. Η Cyta, είπε, αναγνωρίζει την σημασία της καινοτομίας και της έρευνας και την έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Είστε, τους είπε, το καλύτερο παράδειγμα ότι ο σωστός προγραμματισμός, η ειδίκευση, η κατάρτιση, η συνέπεια και η σοβαρότητα, μπορούν να πετύχουν θαύματα.

Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
Η Μαρία Καζαμία Κωσταρά εκ μέρους του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου είπε ότι μια ομάδα νέων ανθρώπων κατόρθωσε κάτι που φαντάζει ακατόρθωτο, αφού με σκληρή δουλειά και μεράκι πέτυχαν μια τέτοιας εμβέλειας παγκόσμια διάκριση. Ο Οργανισμός, είπε, προσφέρει πρόγραμμα επιχορηγήσεων πρωτοβουλίας νέων και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού επιχορηγήθηκε και η προσπάθεια του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, μια προσπάθεια, είπε, που εκτός από την ανάπτυξη της τεχνολογίας διαστήματος συμβάλλει στην προώθηση και στήριξη του ερευνητικού έργου. Η τεχνολογία διαστήματος είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους τομείς επιχειρηματικότητας ανά το παγκόσμιο, κατέληξε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και Πρέσβεις ή εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών της Ουρκανίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας (από τις οποίες προέρχονται μέλη της ομάδας – εκτός από την Κύπρο) καθώς και των ΗΠΑ, οι οποίοι συνεχάρηκαν την ομάδα και τους ευχήθηκαν καλό ταξίδι στις ΗΠΑ.